<P>Védtelen banki számítógépek</P>

Vágólapra másolva!
Számítógépes szakemberek egy vizsgálat keretében nyolc perc alatt feltörték az egyik nagybank központi számítógépének védelmi rendszerét. A művelethez csupán a home banking szolgáltatásra előfizető ügyfelek részére készített telepítő lemezre volt szükségük. A kísérlet bebizonyította, hogy a vizsgált - a kísérletben részt vevők kérésére meg nem nevezett - bank számítógépes rendszere rendkívül könnyen átjárható. Szakemberek szerint a legtöbb magyar bank számítógépes rendszerének a védelme olyan gyenge, hogy nem lenne képes megakadályozni egy jól előkészített hekker támadást.
Vágólapra másolva!

A vizsgálat kimutatta, hogy nemcsak - sőt, elsősorban nem - programhibákról van szó. A pénzintézetek nem ügyelnek kellőképpen a home banking, azaz az ügyfél otthonába, illetve munkahelyén lévő számítógépre telepített banki kommunikációs és adatkezelő programok védelmére. Súlyos hibaként értékelték többek között, hogy nem a bank szakemberei telepítik a home banking szolgáltatáshoz szükséges programokat az egyes számítógépekre, hanem a szerződéskötést követően átadnak egy telepítő lemezt az ügyfeleknek, s ezzel lehetővé teszik a másolás elleni védelem nélküli programok tanulmányozását, másolását.

A bankok titkolják számítógépes rendszerük gyengeségeit. Az ügyfelek pedig a szerződéskötéskor többnyire átsiklanak a megállapodás azon pontja felett, miszerint a bank nem vállal felelősséget a home banking szolgáltatás használata során keletkező kárért.

OS