<P>Kevésbé optimisták a fővárosi vállalkozók</P>

Vágólapra másolva!
A fővárosi vállalkozások 2000. második félévében összességében kedvezőtlenebbül ítélték meg üzleti helyzetüket az utóbbi másfél év töretlen optimizmusa után. A cégek 45 százaléka az inflációval azonos mértékű áremelést tervez a következő hat hónap során.
Vágólapra másolva!

Koji László, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: a kamara októberben háromezer vállalkozásnak küldött kérdőívet, közülük 186-an küldték vissza válaszaikat. A visszaküldött kérdőívek arról tanúskodnak, hogy mind üzleti helyzetüket, mind jövedelmezőségüket és forgalmi nagyságukat tekintve romlott a fővárosi vállalkozások helyzete.

A jövőbeni forgalmuk megítélésében a cégek korábbi optimizmusa jelentősen csökkent: a válaszadók 35,1 százaléka számít javulásra, ami 9,2 százalékpontos csökkenés a korábbi felmérés eredményéhez képest. A vállalkozók 29,3 százaléka, 10 százalékponttal többen, mint korábban csökkenést prognosztizáltak.

A válaszadók jövedelmezősége szintén kedvezőtlenebbül alakult, mint fél évvel ezelőtt. A jó jövedelmezőségűek aránya 15,8 százalékot, a kielégítőké 54,7 százalékot tett ki, míg 2000. első félévében 22 százalék volt a jó és 53,8 százalék a kielégítő jövedelmezőségű cégek aránya. Ugyanakkor 5,3 százalékponttal csökkent a rossz jövedelmezőségű vállalatok aránya: a második félévben a cégek 29,5 százaléka sorolta magát ebbe a kategóriába.

A fővárosi vállalkozások kapacitásuk 69,7 százalékát kötötték le, ami az elmúlt félévihez képest 2,5 százalékpontos csökkenést jelent. A 2001-re vonatkozó kapacitáslekötési várakozások némi optimizmust tükröznek, a 76,6 százalékos átlagérték 2,2 százalékpontos emelkedés a korábbi felmérés eredményéhez viszonyítva.

A beruházási aktivitás a válaszadó fővárosi vállalkozásoknál az elmúlt félévhez képest 0,3 százalékponttal csökkent. A vállalkozások 60,2 százaléka jelezte, hogy gép- vagy épületberuházásra készül a következő félévben. A nagyvállalkozások és a középvállalkozások mindegyike, a kisvállalkozások 85,7 százaléka, míg a mikrovállalkozások 55 százaléka tervez beruházást. A beruházni szándékozók 96,4 százaléka gép beszerzésére készül, 38,4 százaléka építkezik.

A kamara felmérése szerint a belföldi piacon tevékenykedő válaszadók 77,4 százaléka kívánja a következő félévben emelni értékesítési árait, az előző félévben ezt csak a válaszadók 69,5 százaléka jelezte. Az adatok összesítéséből a BKIK szakértői szerint az derül ki, hogy átlagosan 11,3 százalékos áremelési szándék mutatóható ki az előző félévi 8,8 százalékos után. A cégek 45,1 százaléka az inflációval azonos mértékű, 13,2 százaléka annál nagyobb arányú, 20,9 százaléka pedig annál kisebb mértékű áremelésre készül 2001-ben.

Koji László a sajtótájékoztatón elmondta azt is, hogy a BKIK-nak jelenleg 8400 tagja van, míg júniusban mindössze 4523 vállalat volt tagja a szervezetnek.

(MTI)

Ajánlat:

BKIK