A vállalkozói igazolványok kiadása gondokat okoz az önkormányzatoknak

Vágólapra másolva!
Eiselt György a Belügyminisztérium helyettes államtitkár szerint célszerű lenne kormányhatározattal az 1994-es kiadású útlevelek, valamint a régi személyik érvényességi idejét megrövidíteni, mivel mindez gyorsítaná a korszerű okmányrendszer létrejöttét is.
Vágólapra másolva!

A húsz közigazgatási hivatalnál rendben megtörtént a TÁKISZ-októl átvett népesség-nyilvántartási adatbázisok telepítése, s így lehetővé vált, hogy január elsejétől nem szükséges felmutatniuk az állampolgároknak a három hónaposnál nem régebbi anyakönyvi kivonatot - közölte Eiselt György. Hozzátette: az önkormányzatoknál viszont kisebb-nagyobb problémát okozott a vállalkozói igazolványokkal kapcsolatos feladatok átvétele, mivel a területi kamarák jó része nem rendelkezett saját adatbázisokkal, forráskóddal. Mint mondta: december elejéig az okmányirodák igen túlterheltek voltak, amit tetézett, hogy a kamarák egy része a tájékoztatási kötelezettségének nem minden esetben tett eleget. Például telephelyek megszűnésekor, adóhivatalt érintő kérdésekben.

A közlekedésigazgatási feladatok átvétele január elsejétől fejlesztést is jelent egyben, mert az okmánycsalád utolsó tagját, a vezetői engedélyt szintén az okmányirodák adják ki. Ezzel teljes körűvé válik az okmányreform - jelentette ki Eiselt György.

A helyettes államtitkár úgy vélte: a nemzetközi kifogások alapján célszerű lenne kormányhatározattal az 1994-es kiadású útlevelek, valamint a régi személyik érvényességi idejét 2001. december 31-el megszűntetni. Ezáltal 2002-ben az útlevélcsere már csak alig félmillió embert érintene. Mivel a lejárat napja előtt fél évvel már csak korlátozottan vehető igénybe az útlevél, célszerű a közeli jövőben megkezdeni az új okmány kiváltását. Szintén lehetőség van a személyi igazolványoknak jóval a lejárat előtti cseréjére. Mindez gyorsítaná a korszerű okmányrendszer létrejöttét is - mondta a helyettes államtitkár.

(MTI)

Korábban:

Átmeneti zavarok a vállalkozói igazolványok kiadása körül
2000. november 30.