Energialopás "nagyüzemben"

Vágólapra másolva!
Már az évi húszmilliárd forintot is meghaladja a energialopások okozta kár, amit a jogszabályi környezet szigorításával, erélyesebb eszközök bevetésével csökkentenének a gáz- és áramszolgáltató vállalatok. Főként azt szeretnék elérni, hogy ellenőreiket kötelező legyen beengedni a lakásba, s hogy a bíróságok is keményebb ítéleteket hozzanak az ilyen ügyekben.
Vágólapra másolva!

Évente 18 milliárd forint értékű villamos energia és kétmilliárd forint értékű földgáz tűnik el a fogyasztóknál, s eddig nem sikerült jelentősen visszaszorítani e jelenséget.

Gázlopással ugyan kevesen próbálkoznak, de aki erre szánja el magát, az nagyüzemi módszerekkel dolgozik - jelezte Vasanits Dezső, a Gázszolgáltatók Egyesületének elnöke egy tegnapi budapesti szakkonferencián.

Úgy tűnik, az áramlopás is" úri huncutságnak" számít, hiszen a felmérések szerint nem a szociálisan hátrányos helyzetű családok folyamodnak ehhez a módszerhez. Ezt támasztja alá, hogy a legtöbb esetet a főváros II. kerületében és Zuglóban regisztrálták. Elsősorban pékségek, pizzasütők, fűtött kocsifeljárók és úszómedencék tulajdonosai próbálják így redukálni energiaszámlájukat.

Eddig 176 áramlopási módszer vált ismertté a szolgáltatók előtt, s egyre terjednek a kifinomultabb, ugyanakkor rendkívül költségigényes technikák. Gondot jelent, hogy a szolgáltatók nem tudnak hatékonyan fellépni a trükkös megoldásokat nyíltan hirdető villanyszerelők ellen sem.

Az energialopásért elvben kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés jár, ám a magyar bírói gyakorlatban eddig még egy esetben sem szabtak ki emiatt végrehajtandó börtönbüntetést - felelte Vasanits Dezső. Épp ezért a gáztörvény és a villamos energia törvény, valamint a Büntető Törvénykönyv módosítását kezdeményezik a szolgáltatók, hogy eredményesebben lehessen fellépni a jelenség ellen.

,Felélesztenének" egy korábban eltörölt jogszabályt, amely lehetővé tette, hogy - jegyzői felhatalmazással - az ellenőrök bejussanak a lakásokba. Ez most gyakorlatilag nem működik: akinek vaj van a fején, az érthetően be sem engedi a szakembereket.

Vitás kérdés, hogy ha valakit tetten érnek, akkor mikortól visszamenően számlázzák ki számára az elfogyasztott, ám ki nem fizetett energia árát. A szolgáltatók azt kezdeményezik, hogy vitás esetben 30 napra datálják vissza ezt az időpontot

Az ellopott energia árát a fogyasztók és az energiaszolgáltatók közösen fizetik - húzta alá Boross Norbert, a Magyar Áramszolgáltatók Egyesületének titkára. Az energiaár részben tartalmazza az úgynevezett hálózati veszteséget, ami egyrészt a műszaki veszteségből, másrészt az ellopott energiából tevődik össze. A földgáznál 3 százalék körüli az árban elismert veszteség, a villamos energiánál ennél lényegesen magasabb, tíz százalék körüli. Az e mennyiség felett elfogyasztott, ám ki nem fizetett összeg a szolgáltatók zsebét terheli. S ami pénzben nem kifejezhető: saját maguk és szomszédaik testi épségét veszélyeztetik a vezetékek, mérőórák házilagos barkácsolói, amit azt számos haláleset is igazol.

Kriván Bence

(Magyar Hírlap)