<P>Matolcsy nem tárgyalt Moszkvában a BorsodChemről</P>

Vágólapra másolva!
Matolcsy György oroszországi tárgyalásai után azt mondta: partnereivel folytatott megbeszélésein megállapodások nem születtek és ígéretek sem hangzottak el, mert a két ország gazdasági együttműködésének távlati fejlesztési lehetőségeiről volt szó. Nem került szóba a döntően állami tulajdonú Gazprom magyarországi terjeszkedése sem.
Vágólapra másolva!

A magyar-orosz gazdasági kapcsolatok távlati, stratégiai fejlesztéséről tárgyalt Moszkvában Matolcsy György gazdasági miniszter German Gref orosz gazdaságfejlesztési és kereskedelmi miniszterrel és Alekszandr Dondukov ipari, tudományos és technológiai miniszterrel.

A megbeszélések után Matolcsy kijelentette: a két ország külkereskedelmében csaknem másfél milliárd dollár a hiány a magyar oldalon, ezért keresni kell a gazdasági együttműködés új formáit, ösztönözve a vegyes vállalatok, közös cégek alapítását.

A tárgyalásokon külön téma volt a turizmus fejlesztése, mert évente csaknem százezer orosz turista látogat Magyarországra. Matolcsy György felvetette annak lehetőségét, hogy orosz vállalatok gyógyszállók építésében közreműködve vegyenek részt a turisztikai együttműködés fejlesztésében.

Matolcsy György szerint a Gazprom magyarországi beruházásai, a TVK és a BorsodChem ügye nem volt téma az orosz miniszterekkel tartott találkozókon.

(MTI)