Vágólapra másolva!
Az Amerikai Kereskedelmi Kamara rendezvényén Surányi György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke aggodalmának adott hangot a beruházások vártnál jóval alacsonyabb ütemű bővülése miatt. A jegybankelnök szerint a most is követett árfolyam-politika 2000 nyaráig volt igazán hatékony.
Vágólapra másolva!

Surányi György jegybankelnök az Amerikai Kereskedelmi Kamara üzleti ebédjén kijelentette: az idei háromnegyed éves beruházásokra vonatkozó adatok csalódást jelentettek számára, ugyanakkor korai volna még azt mondani, hogy a beruházások csökkenő trendje fennmarad a negyedik negyedévben is.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke az inflációról, illetve a csúszó leértékelés árfolyamrendszeréről szólva elmondta: a magyar gazdaságban a csúszó leértékelés 1997-től 2000 közepéig volt igazán hatékony, és ebben az időszakban egyértelműen hozzájárult a pénzromlás ütemének mérséklődéséhez.

A jegybank áprilisban minden bizonnyal távozó elnöke szerint a tőkemozgások teljes liberalizációja ideális esetben az Európai Unióba, vagy még inkább az Európai Monetáris Unióba való belépéskor valósítható meg Magyarországon.

Surányi korábbi nyilatkozatait megerősítve kijelentette: az elmúlt öt évben a fenntartható gazdasági növekedést Magyarországon a szigorú fiskális és monetáris politika alapozta meg, és a növekedés fennmaradásához a jövőben is ezek folytatására van szükség.

(MTI)

Ajánlat:

Amerikai Kereskedelmi Kamara

Magyar Nemzeti Bank

Korábban:

Jövőre kevesebb mint 4 százalékkal értékelik le a forintot
(2000. december 5.)

Alig bővültek a beruházások
(2000. november 23.)