Külföldön vizsgálhat az ÁSZ

Vágólapra másolva!
Nemzetközi szervezetek - elsősorban az EU és a NATO felkérésére - külföldön is folytathat vizsgálatokat az Állami Számvevőszék, ha az Országgyűlés elfogadja a számvevők által kezdeményezett törvénymódosítását. A parlament szakbizottságának tegnapi ülésén egyhangú támogatást kapott a javaslat.
Vágólapra másolva!

Nagy valószínűséggel a T. Ház támogatására is számíthat az ÁSZ kezdeményezése, így nincs különösebb akadálya kétharmados számvevőszéki törvény módosításának. A szocialista frakció még nem döntött az ÁSZ-törvény módosításáról, ám a szakértői munkacsoport támogatja azt - nyilatkozta Burány Sándor, az MSZP frakcióvezető-helyettese.

A NATO-csatlakozás kapcsán felmerült, hogy a nemzetközi szervezetek felkérésére a számvevőknek akár külföldön is vizsgálatokat kell folytatniuk, ám ezt a jelenleg hatályos ÁSZ-törvény nem engedélyezi.

Kovács Árpád, az ÁSZ elnöke, a parlament szakbizottsága előtt kezdeményezte a törvény ilyetén módosítását, amit kisebb pontosításokkal támogattak a képviselők. A parlament elé benyújtandó javaslat leszögezi, hogy a nemzetközi szervezetek felkérésére végzett vizsgálatok nem akadályozhatják az éves ellenőrzési programban előírt feladatokat. Ugyanakkor ezen ellenőrzéseket az ÁSZ megbízási díjért végzi, így Csúcs László (FKGP) javaslatára a törvényjavaslat szövegében rögzítették, hogy e külső bevételekkel nem csökkenthető az ÁSZ költségvetési támogatása. - passzus az első időkben elvi jelentőségű lesz, hisz az éves 3-4 milliárd forintos költségvetéshez képest a külső bevételek eltörpülnek, várhatóan 5-10 millió forintos nagyságrendre rúgnak majd - jegyezte meg Kovács Árpád.

Papp Zsolt

(Magyar Hírlap)