Az APEH jövőre véletlenszerűen választja ki ellenőrzésre az adóalanyokat

Vágólapra másolva!
Jövő év január 1-jétől már egyetlen adózó sem bízhat abban, hogy elkerüli az adóhatóság figyelmét. Elkészült ugyanis az a számítógépes rendszer, amely az emberi befolyásolástól mentesen, véletlenszerűen választja ki ellenőrzésre az adóalanyokat. Mindemellett az elkövetkezendő két év alatt valamennyi adózót úgynevezett kockázati sávokba sorol az APEH -tudta meg lapunk Söllei Jánostól, az adóhivatal elnöki tanácsadójától.
Vágólapra másolva!

Kiépítette az adóhatóság azt a számítógépes rendszert, amely az emberi befolyásolástól mentesen, véletlenszerűen választja ki ellenőrzésre az egyes adóalanyokat. Ennek révén jövő év elejétől már egyetlen adózói kör sem lehet biztos abban, hogy megússza az adóellenőrzést.

Éves szinten mintegy ezer véletlenszerű vizsgálatot tervez az APEH. A kiválasztási rendszerről csupán annyit lehet tudni, hogy azoknál az adózóknál, akiket ez idáig nem vizsgált az adóhatóság, nagyobb a valószínűsége az ellenőrzésnek. Az adóhivatal vezetői abban bíznak: az újonnan bevezetendő módszer ahhoz is hozzájárul, hogy enyhüljenek az adózók adóellenőrzéssel szembeni aggályai.

A jövő évtől kezdődően a bankoknál is alkalmazott adósminősítési rendszer mintájára különböző kockázati sávokba sorolja az adózókat. Az osztályozás alapja egyrészt a pénzintézetekhez hasonlóan az adózó fizetőképessége, illetve -készsége (vagyis a pénzügyi kockázata), másrészt pedig az, hogy mennyiben tett, illetve tesz eleget adókötelezettségeinek. Utóbbinál felhasználják az eddigi ellenőrzések során a revizorok által begyűjtött több, mint tízezres adatbázist is. A feladat megszervezésére külön munkacsoport alakult, amely jövőre önálló szervezetté fejlődik az adóhivatalon belül.

A fizetési kérelmek elbírálásánál is nagy jelentősége lesz annak, hogy egy meghatározott adózó milyen kockázati sávba tartozik. Nem indokolt ugyanis például egy jól működő vállalkozásnál elengedni a késedelmi pótlékot vagy az adóbírságot, s kérdéses, érdemes-e fizetési halasztást adni olyan adózóknak, akiket a gyors megszűnés veszélye fenyeget. Éves szinten egyébként mintegy százezren kérnek könnyítést az APEH-tól.

A legkockázatosabbnak talált adózók bizton számíthatnak arra, hogy nem kerülik el az adóhatóság figyelmét. Ezek esetében ugyanis a legnagyobb a valószínűsége annak, hogy kevés ráfordítással jelentős adóhiányt lehet feltárni.

Az első körben a nagyadózók kockázati elemzését végzi el az adóhivatal. Az ellenőrzés hatékonyságát növelnék azzal is, hogy a jelenleg a Fővárosi és Pest Megyei Kiemelt Adózók Igazgatóságához (Kaig) tartozó mintegy 400 adózón kívül további 5-6 ezer, az ország más területein tevékenykedő, jelentős költségvetési kapcsolatokkal rendelkező adózóval bővítenék a kiemelt ügyfélkört. Az érintetteket egy-kétévente rendszeresen vizsgálja az adóhatóság. Tavaly egyébként az APEH által kezelt adó és adó jellegű bevételek 26,7 százalékát, azaz összesen 926 milliárd forintot a Kaighoz tartozó adózók fizették.

Dutka Noémi

(NÉPSZAVA)