Az idén még veszteséges lesz az FHB

Vágólapra másolva!
Idén még a terveknek megfelelően veszteséges lesz a Földhitel és Jelzálogbank Rt - nyilakozta pénteken Zádori János, az FHB sajtófőnöke. A Földhitel- és Jelzálogbank Rt. - a pénzintézet korábbi tájékoztatása szerint - tavaly a tervezettet meghaladó, 832 millió forintos adózás előtti veszteséget könyvelt el, 8,6 milliárd forintos mérlegfőösszeg mellett; ez volt az első teljes üzleti év a bank életében.
Vágólapra másolva!

A 2000-re vonatkozó tervek bizakodóak voltak. Idén 18 milliárd forinttal magasabb mérlegfőösszegre és a tavalyinál kisebb veszteségre számítottak a banknál. Bozzai Rita, az FHB értékpapír-terület vezetője elmondta, hogy a Földhitel- és Jelzálogbank Rt. idén összesen 6,68 milliárd forintnyi, a kedvezményes lakáshitelek forrásául szolgáló jelzáloglevelet bocsátott ki. A hosszú, 5-7 éves futamidejű jelzálogleveleket idén csak zárt körben, intézményi befektetőknek értékesítette az FHB. Elsősorban nyugdíjalapok, biztosítótársaságok és bankok jegyezték le az értékpapírokat.

Bozzai Rita beszámolt arról, hogy a kibocsátott jelzáloglevelek több mint fele, 3,66 milliárd forintnyi fix kamatozású papír volt. Hozzátette: az idei utolsó, november végi kibocsátással az FHB által értékesített jelzáloglevelek értéke 9,5 milliárd forintra nőtt. Ennek ugyancsak több mint felét, 5,25 milliárd forintnyit fix kamatozással értékesítették. A szakember rámutatott, hogy ez megfelel a banktól igényelt fix- és változó kamatozású hitelek arányának.

Idén összesen öt alkalommal került sor jelzáloglevél kibocsátásra. A fix kamatozású papírokért a bank 9,7-11,1 százalék közötti éves kamatot fizet. Bozzai Rita elmondta, hogy az évenként változó kamatok az év eleji kibocsátások óta 11,3 százalékról október végéig 12,9 százalékra nőttek. Tavaly az FHB egy alkalommal bocsátott ki jelzáloglevelet, 2,05 milliárd forint névértékben. A bank bruttó kamat és kamatjellegű bevételei 1999-ben 1,194 milliárd forintra rúgtak, ezen belül a hitelek kamataiból származó bevételek 970 millió forintot tettek ki. Az összes kamatkiadás 618 millió forint volt, alacsonyabb a tervezettnél.

(MTI)

Ajánlat: