Az angol központi bank elnöke az euróról

Vágólapra másolva!
Az angol központi bank elnöke szerint Nagy-Britanniának nem szabad fontolóra vennie a közös európai valutához való csatlakozást, amíg az "nem bizonyította erejét".
Vágólapra másolva!

Sir Edward George a BBC-nek adott vasárnapi nyilatkozatában arra figyelmeztetett, hogy Nagy-Britannia gazdasági nehézségekkel nézhet szembe, ha az euró a jelenlegi árfolyamon váltaná fel a fontot. Az angol központi bank elnöke emlékeztetett arra, hogy az euró elvesztette értékének egynegyedét a dollárral szemben az 1999. januári útjára indítása óta.

Az angol bank elnöke védelmébe vette ugyanakkor az eurózóna tagállamai által követett gazdaságpolitikát, az Európai Központi Bank kamatláb-politikáját. Úgy vélte, hogy az adott feltételek mellett "nagyon jól teljesítenek". Az eurotérségben a gazdasági növekedés erős, az infláció alacsony és hosszú idők óta először csökken a munkanélküliség - hangoztatta.

Sir Edward George az euró gyengeségét az Egyesült Államok régóta tartó erős gazdasági növekedésével magyarázta. Mint mondta, "az amerikai gazdaság mágikus hatása elszívja a tőkét a világ többi gazdaságából."

(Népszava)