Az uniós csatlakozástól 6 millió forintig biztonságban lesznek a bankbetétek

Vágólapra másolva!
A hitelintézeti törvény kedden elfogadott módosítása szerint Magyarország uniós csatlakozásának időpontjától a jelenlegi egymillióról hatmillió forintra emelkedik a betétbiztosítás összeghatára. Ugyanettől az időponttól kezdve a magyar bankokban sem lehet anonim számlákat nyitni.
Vágólapra másolva!

A hitelintézeti törvény módosításával Magyarország európai uniós csatlakozásának időpontjában a jelenlegi 1 millióról 6 millió forintra emelkedik a betétbiztosítás összeghatára. Ez azt jelenti, hogy a bankszámlákon elhelyezett betétekért az Országos Betétbiztosítási Alap a jelenlegi egymillió forint helyett hatmillió forintig vállal garanciát, vagyis bankcsőd esetén ezt az összeget kifizeti a számla tulajdonosának, bár a biztosított összeghatár egy lépésben történő felemelése mellett 10 százalékos önrészesedést vezetnek be.

A most elfogadott törvénymódosítás szerint az uniós csatlakozás időpontjától kezdve megszűnik a bemutatóra szóló takarékbetétek nyitásának lehetősége, vagyis nem lesz mód arra, hogy név és adószám nélküli betéteket kezeljenek a bankok. Az anonim betétekkel kapcsolatos szabályozás szigorítása úgy történik majd, hogy a meglévő bemutatóra szóló takarékbetéteket nem szüntetik meg, így ezek "kifutása" hosszú időt vesz majd igénybe.

Az elfogadott törvénymódosítás kiterjeszti a pénzügyi felügyelet hatáskörét a határon átnyúló pénzügyi szolgáltatások lehetővé tétele és a bankcsoportok teljes körű ellenőrzésének megvalósítása érdekében. A változtatás következtében nem lesz korlátozható a központi költségvetés készfizető kezességvállalásával kapcsolatos adatokhoz való hozzáférés a banktitokra, illetve az üzleti titokra való hivatkozással.

(MTI)

Korábban: