A jövendő pénzügyminiszter nem ígér nagy változásokat

Nem lesz változás a gazdaságpolitikában, a Pénzügyminisztérium a kormányprogram alapján dolgozik tovább - jelentette ki Varga Mihály, a pénzügyminiszteri tárca várományosa. Ígérete szerint ugyan lesznek személyi változások a tárcánál, de azok - mint fogalmazott - nem lesznek felforgató jellegűek. Közölte azt is, hogy a politikai államtitkári poszt betöltésére Tállai Andrást, a Fidesz parlamenti képviselőjét fogja felkérni.

A leendő pénzügyminiszter, aki várhatóan január 1-jén foglalja el a miniszteri széket, ugyanakkor több ponton jelentős előrelépést ígért. Reményei szerint hamarosan felállítható lesz az államháztartási hivatal amely, a tákiszok és a kincstár összevonásával jön majd létre. Ugyancsak fejleszteni kívánja az értékpapír-piaci szabályozást. Személy szerint Varga Mihály támogathatónak tartja azt az elképzelést, hogy adókedvezménnyel ösztönözzék a cégeket a tőzsdei megjelenésre.

Varga Mihály szerint a kormányzatnak segítenie kell a magyar tőzsdét, hogy megőrizze vezető szerepét a kelet-európai piacok között. Elmondta, hogy szerdán tárgyalt a tőzsde ügyvezető igazgatójával s áttekintették az ez irányú javaslatokat.

Ugyancsak hozzá kíván járulni pénzügyminiszterként az egészségügyi reform további folytatásához, amely szerinte lelassult az utóbbi időben. Az egészségügyi tárca új miniszterével mihamarabb fel kívánja venni a kapcsolatot, hogy egyeztessék az ez irányú tevékenységet.

Fontosnak tartja, hogy az adórendszer reformján is tovább dolgozzanak a szakértők. Ugyanakkor elmondta, hogy a kétéves költségvetés elfogadását követően alapvető változások nem lesznek az adórendszerben, főként ami az adóbevételeket illeti. Célja, hogy az adórendszer oly módon változzon, hogy a jogharmonizáció mellett eleget tegyen annak a feltételnek, hogy szélesedjen az adóalap és csökkenjenek az adókikerülés lehetőségei.

Szintén fejleszteni kívánja a gazdasági előrejelzéssel kapcsolatos tevékenységet a tárcánál. Ez szerinte nem csak a költségvetési tervezés, hanem az egész gazdaság számára is fontos, mert alapvető jelzéseket közvetít a gazdasági szereplők részére.

Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy az idei előrejelzések az infláció kivételével teljesültek. Hozzátette: Surányi György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint is a magas olajár, illetve az euró gyengülése emelte mintegy 4 százalékponttal az idei inflációt, vagyis e tényezők nélkül teljesült volna ez az előrejelzés is - mondta Varga Mihály.

A leendő pénzügyminiszter szerint a jövőben javulhat a Magyar Nemzeti Bank és a kormány, illetve a Pénzügyminisztérium kapcsolata, egyrészt mert azt nem terhelik majd olyan ellentétek, mint amilyen a CW Bank-ügy volt, másrészt a jegybank illetékesei a tervezett személyi változtatásokat követően jobban megértik majd a Pénzügyminisztérium elképzeléseit, például az árfolyam-politikában.

Varga Mihály szerint bizonyos feltételek teljesülése esetén 2001-ben jelentős változtatások történhetnek az árfolyam-politikában.

(MTI)


2000. december 13. 17:50