Az állami árszabályozás csak 2010-től szűnik meg az energiapiacon

Vágólapra másolva!
Magyarország energetikai szempontból 2003-ra készen áll az Európai Uniós csatlakozásra - jelentette ki Hónig Péter, a Gazdasági Minisztérium helyettes államtitkára csütörtökön a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ülésén.
Vágólapra másolva!

Az energiapiac liberalizálásáról szólva elmondta: az Európai Unió direktíváinak megfelelően 2003-ban a piac 33 százalékát kell megnyitni. A kormányzat a felkészülés jegyében 2002. január elsejétől már a piac egynegyedét liberalizálja, vagyis az évente több mint 100 gigawatt villamos energiát fogyasztó cégek szabadon határozhatják majd meg, hogy kitől vásárolják az áramot.

A végső cél, hogy az állam kivonuljon az árszabályozásból; ezt a piacra kell bízni hangsúlyozta. Ez teljes mértékben - a tervek szerint - 2010-re valósul meg: ekkorra teljessé válik a liberalizáció.

Magyarország nem kért átmeneti könnyítést, vagyis derogációt az energiapiac liberalizálása tekintetében. Ennek a programnak köszönhetően ugyanis az Európai Unióval folytatott csatlakozási tárgyalásokon sikerült lezárni az energetikáról szóló fejezetet mondta Hónig Péter.

(MTI)