<P>A főbb adónemekből 250 milliárdos többlet várható idén</P>

Vágólapra másolva!
A Napi Gazdaság számításai szerint a költségvetés első tizenegy havi bevételei azt sejtetik, hogy az eredeti előirányzaton felül pusztán a személyi jövedelemadóból és az áfából összességében 240-260 milliárd forinttal nagyobb bevételre tehet szert a büdzsé. A többletbevételekből mintegy 150 milliárd forintról nem rendelkezik sem az eredeti, sem a módosított költségvetési törvény.
Vágólapra másolva!

A Napi Gazdaság értesülései szerint a főbb adókból és járulékokból november végéig az időarányos előirányzatot 100 milliárd forinttal meghaladó bevételre tett szert a központi költségvetés. Szembetűnő az áfabevételek növekedése, amiből az előző hónapig már 85 milliárd forinttal több folyt be, mint az éves terv.

A Pénzügyminisztériumnak azonban van lehetősége arra, hogy a terveket meghaladó jelentős többlet lefaragása érdekében már idén visszautaltassa az adóhivatallal azt az áfát, amit egyébként a törvény alapján jövő január közepéig térítenének meg. Ezzel a technikával 20-30 milliárd forinttal gond nélkül lehet mérsékelni az idei, és növelni a jövő évi bevételeket.

(MTI)

Ajánlat:

APEH

Pénzügyminisztérium

Korábban:

Minden korábbi várakozást fölülmúlt az áfabevétel
(2000. december 11.)