<P>Egyre valószínűbb az amerikai kamatcsökkentés</P>

Vágólapra másolva!
Egyre nyilvánvalóbb az Egyesült Államok gazdasági növekedésének lassulása. A pénteken nyilvánosságra került adatok szerint novemberben 0,2 százalékos volt az infláció, és 0,2 százalékkal csökkent az ipar termelése októberhez képest. Elemzők szerint egyre valószínűbb, hogy a jegybank szerepét betöltő Fed 2001 elején csökkenti irányadó kamatait.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Munkaügyi Minisztérium pénteki adatai szerint novemberben 0,2 százalékos volt az infláció októberhez képest. A maginfláció - az élelmiszerek és az energiahordozók kiszűrésével számolt áremelkedési ütem - 0,3 százalékos volt havi összevetésben. Elemzők előzetesen 0,2 százalékos pénzromlásra számítottak októberhez képest.

Elemzők szerint az enyhe novemberi inflációs adat megerősíti a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) döntéshozóit abban, hogy a recesszió elkerülése érdekében 2001 elején csökkenteni kell a kamatszintet.

Az Egyesült Államok gazdasági növekedésének megtorpanását jelzi az is, hogy novemberben váratlan mértékben, 0,2 százalékkal csökkent az ipar termelése. Az ipar kibocsátása már októberben is csökkent 0,1 százalékkal, és novemberre az előzetes piaci konszenzus 0,1 százalékos termelésnövekedést valószínűsített.

(MTI)

Ajánlat:

Fed

Korábban:

Húsz százalékos az amerikai recesszió esélye
(2000. december 15.)