A Moody's szerint túlzsúfolt a magyar bankrendszer

Vágólapra másolva!
Erősen koncentrált, mégis túlzsúfolt és gyorsuló konszolidáció előtt álló piacként írja le a magyar bankrendszert a Moody's nemzetközihitelminősítő most kiadott londoni jelentése. A hitelminősítő szerint a bankok összevont mérlegfőösszege 12 százalékkal nőtt egy év alatt.
Vágólapra másolva!

A Moody's arra számít, hogy a következő években ütemesen csökkenni fog a pénzintézetek száma a magyar piacon, mivel a tőkekövetelmények és a hatékonysági problémák egyesülésre ösztönzik a takarékszövetkezeteket, de konszolidációs folyamat várható a közepes és a nagybankok körében is.

Tavaly év végén 7336 milliárd forint volt az összevont szektorszintű mérlegfőösszeg, 12 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Reálértéken azonban a bankszektor növekedése nem tartott lépést a bruttó hazai termékével, így a teljes mérlegfőösszegnek a GDP-értékhez viszonyított aránya 67,8 százalékra csökkent az 1998-ban mért 68,6 százalékról, s várhatóan tovább zsugorodik 2000-ben is - áll a hitelminősítő jelentésében. A felmérés szerint 2000 júniusában a bankszektor vagyonának 67,6 százaléka volt külföldi tulajdonban.

A hitelminősítő szerint ugyanakkor nem várható, hogy jelentős új külföldi befektetők jelennének meg a magyar piacon, és a Postabank valószínű akvizíciója az OTP Bank által azt jelenti, hogy a közeljövőben nem lesz mód jelentősebb piacvásárlásra a magyar bankszektorban. A külföldi tulajdonrészesedés azonban így is növekedhet, mivel a már működő külföldi többségű bankok előtt még mindig nyitva áll a kisebb piaci szereplők akvizíciójának lehetősége. A Moody's szerint ugyanakkor további külföldi bankok csökkenthetik jelenlétüket a magyar piacon, akár úgy, hogy kivonulnak - mint az ING a lakossági piacról -, akár úgy, hogy átstrukturálják jelenlétüket, ahogy az ABN AMRO tette, összevonva magyarországi érdekeltségét a KBC többségi tulajdonába tartozó K&H bankkal.

Általánosságban a Moody's stabil kilátással tartja nyilván a magyar bankrendszert, szelektív pozitív kilátásokkal. Ez utóbbi körbe tartozik az OTP, amelynek Baa1 hosszú távú betéti és D plusz pénzügyierő-besorolása felülvizsgálat alatt áll a valószínű felminősítés céljával. A Moody's november 14-én emelte a szuverén magyar hosszú futamú devizaadósság besorolását az addigi Baa1-ról az elsőrendű adósi kategória alapfokának számító A3-ra, s másnap ugyanilyen szintre javította a Kereskedelmi és Hitel Bank, az ABN AMRO (Magyar) Bank és a Magyar Külkereskedelmi Bank betéti besorolását is. Pozitív felülvizsgálat alatt hagyta azonban az OTP Bank betéti és pénzügyierő-osztályzatát, mondván: a felülvizsgálat során az OTP jó üzleti és pénzügyi alapmutatói mellett a Moody's azt a valószínű hatást is figyelembe veszi, amelyet a Postabank (Baa3/E plusz) esetleges akvizíciója gyakorolna az OTP-re.

(MTI)

Ajánlat:

Moody's

Korábban: