Kormányzó a jegybank élén?

Vágólapra másolva!
A jegybanktörvény módosítására tesz javaslatot a miniszterelnök a jegybank új elnökével együtt. Orbán Viktor a parlamentben a CW bank- üggyel kapcsolatban elmondta, hogy a törvénymódosítás értelmében szorosabb ellenőrzés alá vonnák az MNB-t. Azt javasolják, hogy jövőben az Állami Számvevőszék (ÁSZ) végezze az ellenőrzést. A bank öt alelnök helyett a tervek szerint egy elnökhelyettessel működne tovább. Mindez azonban csak a jéghegy csúcsa, jóval nagyobb átalakítások várhatóak az MNB szervezetében.
Vágólapra másolva!

A titulus még nem eldöntött: kormányzó vagy elnök irányítja majd a Magyar Nemzeti Bankot a jövőben. Bármi legyen is a megnevezés, a jegybank első embere Járai Zsigmond most leköszönt pénzügyminiszter lesz, helyetteséül pedig a Népszabadság értesülése szerint Auth Henriket, a Postabank lemondott vezérigazgatóját jelölik. Ezzel a módosítással megszűnik az öt alelnöki poszt - amelyből egyébként csak egy van betöltve.

A Magyar Hírlap értesülései szerint további lényeges változások következnek még. Jelenlegi formájában és hatáskörében megszűnik a jegybanktanács, az igazgatóság és a felügyelőbizottság is. A jegybanktanács a továbbiakban tanácsadó testületként működne, s hatásköre nem terjedne ki a monetáris politika meghatározására. Az igazgatóság a felügyelőbizottsággal együtt megszűnne, hiszen alapvetően megváltozna az MNB jellege. Eddig a jegybank részvénytársasági jelleggel működött, és ezt az 1991. 61. törvény egészítette ki - szükségessé téve az igazgatóság és a felügyelőbizottság működését. A továbbiakban a jegybank ellenőrzését az ÁSZ venné át - erre utalt tegnap a parlamentben Orbán Viktor miniszterelnök is -, s így feleslegessé válik a 8 tagból álló igazgatóság és a 6 tagú felügyelőbizottság működése is.

Mindez ellentétben áll a jegybanktörvény módosításának eddigi terveivel, amelyben csak apróbb módosítások s nem pedig alapvető, strukturális változások szerepeltek. A Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény módosításához nem kell minősített többség vagyis a kormánypártok gond nélkül megszavazhatják.

A Magyar Hírlap által megkérdezett szakértők szerint az ÁSZ belépésével nem nő, inkább csökken a jegybank ellenőrzésének szigora. Megítélésük szerint ugyanis jelenleg a felügyelőbizottság állandó kontrollt gyakorol, szemben az ÁSZ esetleg évenkénti vizsgálataival. Az fb a bankon belül saját titkárságot működtet, külön auditort vehet fel, és a belső ellenőrzés munkakörét is meghatározza. A jegybank felügyelőbizottságának megszűnése tehát azt jelentheti, hogy a szoros ellenőrzés megszűnik, és a belső ellenőrzés az MNB menedzsmentjének irányításával működik tovább.

Kovács Árpád, az ÁSZ elnöke a Magyar Hírlap kérdésére elmondta, hogy a jegybank számvevőszéki ellenőrzésének szükségessége az EU országtanulmányában fogalmazódott meg. A számvevőszék kérésére ezt megerősítette az EU illetékes szakértője is. Az ÁSZ elnöke aláhúzta, hogy a parlament felhatalmazása alapján végzik majd el ezt a munkát, de a jegybank ellenőrzése kifejezetten csak a gazdálkodásra irányul, tehát nem terjedhet ki a monetáris politikára. Az Európai Unióban értesüléseink szerint nincs általános irányelv arra nézve, hogy a számvevőszék vagy a felügyelőbizottság ellenőrizze-e a jegybankot.

Szakonyi Péter

(Magyar Hírlap)