Újra módosul a jövedéki törvény<BR/>

Vágólapra másolva!
Az utóbbi hónapokban csak Budapesten és Pest megyében 20 millió forint bírságot szabott ki a vámhatóság azokra a termelőkre és kereskedőkre, akik nem tartották be az augusztus 1-je óta hatályban lévő jövedéki törvény borra vonatkozó előírásait. Egyebek mellett ez is elhangzott a vámőrség közép-magyarországi parancsnokságán tegnap, ahol bejelentették: jövőre a boros palackokat is zárjeggyel kell ellátni.
Vágólapra másolva!

Jövőre, az idén augusztus 1-jével egyszer már módosított jövedéki törvény passzusai közül több újból megváltozik. Mindez az ellenőrzések hatékonyságának növelése, illetve a visszaélések megelőzése érdekében történik - jelentették be tegnap a Vám- és Pénzügyőrség Közép-magyarországi Regionális Parancsnokságán. A módosítások egyaránt érintik a szőlőtermesztőket, a bortermelőket és a kereskedőket is. Így például január 1-jétől az 1500 négyzetméternél kisebb területen gazdálkodóknak is regisztráltatniuk kell magukat a vámhatóságnál, amennyiben eladják borszőlőjüket - nyilatkozta Madár Mihály őrnagy, a vámparancsnokság jövedéki osztályának vezetője. Továbbra sem kell engedélyt kérnie, illetve adót fizetnie annak, aki 1500 négyzetméternél kisebb birtokon 1000 literig saját fogyasztásra állít elő bort.

Január 1-jétől a boros palackokat is zárjeggyel kell ellátni. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a jó minőségű borpárlatoknál eddig alkalmazott ellenőrző jegyet felváltja az összevont zár- és ellenőrző szelvény használata. Ugyancsak változás, hogy jövőre a nagykereskedőknek nem kell kiállítaniuk borkísérő okmányt, csak szállítólevelet. Fontos, hogy a hegy leve 2001-től csak palackokban és kannákban forgalmazható. Az új törvény szerint más jövedéki árucikkekkel foglalkozókhoz hasonlóan a bor nagykereskedőknek is legalább 100 négyzetméteres raktárterülettel kell rendelkezniük. Ez a versenysemlegesség miatt is fontos - szögezte le Madár Mihály.

A borkimérést végző kiskereskedőknél január 1-jétől megszűnik a nyilvántartási kötelezettség. A jogi személyiségű gazdálkodóknak, egyesületeknek, közhasznú társaságoknak pedig nem kell hatósági engedélyt kérniük januártól, ha nem értékesítési célból és a kereskedelmi mennyiség alatt visznek ki jövedéki terméket külföldre.

Az őrnagy a Magyar Hírlap kérdésére válaszolva közölte: a fővárosban és Pest megyében a szőlőtermesztők 70-80 százaléka tett eleget a regisztrációs kötelezettségnek. Madár Mihály nem erősítette meg azokat a híreket, melyek szerint sok kisgazda időközben kivágta volna ültetvényét az adminisztrációs terhek teljesíthetetlensége miatt. Közölte ugyanakkor, augusztus 1-je óta mintegy 20 millió forint bírságot szabott ki a vámőrség azokra a kereskedőkre, bortermelőkre, akik nem tartották be a jövedéki törvény előírásait. Visszatérő problémaként tapasztalták a vámosok, hogy a vendéglősök "elfelejtették" dokumentálni borkészleteiket, s forgalmukról sem megfelelő nyilvántartást vezettek. Eddig húsz üzletet kellett hosszabb-rövidebb időre bezárni. Az őrnagy érdekességként jegyezte meg, hogy a kisebb kocsmák sokkal inkább betartották a játékszabályokat, mint az exkluzív vendéglátóhelyek. Az őrnagy leszögezte: az elmúlt hónapokban borhamisítókra nem akadtak, de pancsolt borszállítmányt 17 esetben füleltek le.

Szilágyi Béla

(Magyar Hírlap)