Változások az ingatlan-átruházásból származó jövedelem felhasználásáról

Vágólapra másolva!
Jövőre módosul az ingatlan-átruházásból származó jövedelem lakáscélú felhasználásának igazolására vonatkozó szabály - tájékoztatott az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH).
Vágólapra másolva!

A 2001. évre vonatkozó személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint ha a magánszemély az ingatlan-átruházásból származó jövedelmét az adóbevallás benyújtásának határidejéig lakásszerzés céljára fordítja, akkor a lakáscélú felhasználás tényét nem kell az adóhatóságnak előzetesen bejelentenie, és az erről szóló iratokat sem kell beküldenie. Ezekben az esetekben elegendő a lakáscélú felhasználásról az adóbevallásban számot adni.

A törvénymódosítás szerint az előzetes bejelentési kötelezettség nem vonatkozik a 2001. január 1-je után megvalósuló ingatlan-átruházásokból származó jövedelem lakáscélú felhasználására. Az előzetes bejelentési kötelezettségtől először a 2001. évről szóló, 2002. március 20-ig benyújtandó adóbevallásban kell eltekinteni.

Az APEH közlése szerint változatlanul igazolni kell a lakáscélú felhasználást akkor, ha a jövedelem felhasználása az adóbevallás benyújtásának határideje után, de a törvényben még megengedett időn belül, vagyis 48, illetve 60 hónapon belül valósul meg.

(MTI)

Ajánlat: