Vágólapra másolva!
A harmadik negyedévben - az előző év azonos időszakához képest - nőtt a befektetéssel kombinált életbiztosítással és a magán balesetbiztosítással rendelkezők aránya, ugyanakkor csökkent a kockázati és elérésre szóló életbiztosítás, valamint a nyugdíjbiztosítás elterjedtsége - állapítja meg a GfK Hungária Piackutató Intézet legutóbbi felmérésében.
Vágólapra másolva!

A vizsgált időszakban a megkérdezett háztartások mintegy kétharmada kötött biztosítást, ezek 85 százaléka lakásra vagy házra vonatkozott. A biztosítással rendelkező háztartások felében van kötelező gépjármű-felelősségi biztosítás, Cascoval azonban mindössze 7 százalékuk rendelkezik.

A felnőtt lakosságot reprezentáló ezer fős mintán elvégzett vizsgálat tanúsága szerint 2000. júliusa és szeptembere között a válaszadók egyharmada rendelkezett személyes biztosítással.

A fellendülőben levő kombinált életbiztosítást főleg a 30-49 éves, havi 80 000 forintnál nagyobb nettó havi jövedelmű háztartásban élő, észak- és közép-dunántúli diplomások részesítik előnyben.

A magán balesetbiztosítások száma különösen a tanulók körében emelkedett - áll a GfK összegzésében.

A felmérés szerint a biztosítások zömét valamely biztosító társaságnál kötötték, pénzintézettel mindössze a válaszadók 7 százaléka szerződött.

A ház- és lakásbiztosítások legtöbb ügyfele az ÁB-Aegon-nal, és a Hungáriával szerződött, ahogyan tavaly is. Idén a Generali-Providencia tudhatja magáénak a harmadik legnagyobb piaci részesedést.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás piacvezetője a GfK felmérése szerint továbbra is a Hungária Biztosító, mögötte azonban a Generali-Prividencia megelőzte az AB-Aegon-t. Ugyanez a sorrend a Casco vonatkozásában is.

A legelterjedtebb személyes biztosítási forma a vegyes életbiztosítás, amelyet a válaszadó ügyfelek 28 százaléka kötött. E téren a tavaly piacvezető ÁB-Aegon és az azt követő Nationale Nederlanden idén helyet cserélt.

(MTI)

Ajánlat:

Biztosítás
(az Üzleti Negyed rovata)