Kedden jogtalanul döntött a kabinet 94,5 milliárd forint sorsáról<BR/>

Vágólapra másolva!
A kormány kedden a közszférában fizetett idei bérek kiigazítására 25, a nyugdíjak további egyszázalékos korrekciójára 15 milliárd forintot tett félre. A kifizetés februárban vagy márciusban várható. Csakhogy törvényi felhatalmazás nélkül döntöttek összesen 94,5 milliárd forint idei pluszbevétel elköltéséről. Sőt a frissiben elfogadott kétéves büdzsét is megkerülték.
Vágólapra másolva!

Összesen 94,5 milliárd forintnyi ez évi többletbevétel elosztásáról döntött a kormány kedden. Ehhez azonban nem volt törvényi felhatalmazása. A pénzügyi tárca sajtóosztályán azt a tájékoztatást adták a Magyar Hírlapnak, hogy az Országgyűlés legközelebb a 2000-es zárszámadás jövő év végi - várhatóan 2001. novemberi - elfogadásakor mondhatja ki a jóváhagyást.

Ám a frissiben megszavazott kétéves büdzsét is megkerülik: hiszen az idei többlet adóbevételekből odaítélt 94,5 milliárd egy része jövő évi kifizetéseket előlegez meg. A PM-ben pontosították a miniszterelnök keddi tájékoztatóján elhangzottakat. Orbán Viktor ugyanis a kormányülés után azt mondta: 40 milliárd forintot fordítanak a közszféra béreinek és egyéb juttatások rendezésére. Valójában a költségvetési dolgozók keresetének és a nyugdíjak idei emelésének együttes korrekciójáról van szó: előbbire 25, utóbbira 15 milliárdot szánnak, a kifizetés februárra-márciusra várható.

Mindkét esetben az eredetileg előre jelzettnél nagyobb inflációt ellentételezik. Novemberben már sor került 2,6 százalékos nyugdíj-kompenzációra (további 0,4 százaléknyi kamatot is juttattak), ám az akkor vártnál is gyorsabb áremelkedés miatt ezt még további egy százalékkal növelik.

Járai Zsigmond távozó pénzügyminiszter három hete még 0,3-0,4 százaléknyi (évi ezer forintra tehető) nyugdíjkorrekcióról és arról beszélt, nem valószínű, hogy sor kerül a közalkalmazotti bérkiigazításra

A lakások tömbrehabilitációs programjára összesen 19,5 milliárd forintot szavazott meg a kormány - tudta meg a Magyar Hírlap a PM-ben. Ebből 13 milliárdot a pénzügyi, 6,5 milliárdot pedig a gazdasági tárca költhet el majd.

Az ÁPV Rt. 10 milliárd forintot kap arra, hogy felemelje a Magyar Villamos Művek (MVM) Rt. alaptőkéjét. Ezzel ellensúlyozzák ugyanis, hogy a szükségesnek ítéltnél kisebb mértékű, 6 százalékos áramáremelésről döntött a kormány.

További 25 milliárdot a Postabank követeléseinek kezelésére létrehozott, állami tulajdonú Reorg Apport veszteségének rendezésére fizetnek ki az ÁPV Rt.-nek. A kétéves büdzsében az áll: ezt az összeget jövőre az állami vagyonkezelőnek privatizációs tartalékából kell kifizetnie. A kormánydöntéssel tehát voltaképpen megfinanszírozták ezt a kiadást. Az idei év végi költségvetés-módosítás már fölhatalmazást adott arra, hogy 72,3 milliárd forinttal duzzasszák föl az ÁPV Rt. privatizációs tartalékát. Ezt viszont törvényes fölhatalmazás nélkül további 25 milliárddal megfejelték. Az ÁPV Rt.-nél tegnap még nem tudták megmondani, hogy mennyi pénzt, s mire utalnak át a társaságnak, mert még nem kaptak részletes tájékoztatást a kormány döntéseiről. Ezt a villamos művek esetében sem tették meg, ám Müller Mihály MVM-szóvivő szerint az már bizton látszik, hogy a jövő évi veszteségek fedezetére nem lesz elegendő ez a keret.

(Magyar Hírlap)