<P>Bíróság elé áll Soros György </P>

Vágólapra másolva!
Bíróság elé áll Soros György, amiért törvénytelenül titkos információkhoz jutott, és ennek köszönhetően tett szert nyereségre az egyik legnagyobb francia bank, a Société Generale részvényeivel kereskedve. A vád szerint a magyar származású tőzsdeguru így több tízmillió frankra tett szert.
Vágólapra másolva!

Az ügy tizenkét évre nyúlik vissza, amikor még Francois Mitterrand volt a francia elnök. 1990 májusában indult nyomozás, a francia tőzsdefelügyelet kérésére. A bírósági eljárásra jövőre kerül sor. A magyar származású tőzsdegurun kívül a francia pénzügyminisztérium egyik magas beosztású tisztviselője, egy francai bankár és egy libanoni üzletember ül a vádlottak padjára. Hét másik személy ellen is folyt a nyomozás, de ellenük nem emeltek vádat.

A vád szerint Soros a Société Generale részvényeivel kereskedve több tízmillió frankot nyert a tőzsdén, annak köszönhetően, hogy a francia hatóságoktól titkos információkhoz jutott. A tőzsdei ügyleteket még azelőtt bonyolították le, hogy a nyilvánosság előtt is ismertté vált a pénzintézetet privatizációja (a bankot 1987-ben magánosították).

Az évek során az egyik vizsgálóbírótól a másikhoz került az ügy, mivel más országokból is be kellett kérni információkat. A szövevényes ügy egy részét még mindig homály fedi, mivel a svájci hatóságok nem voltak hajlandóak tájékoztatást adni a bank privatizáció idején végrehajtott pénzügyi átutalásokról.

A hetvenéves Soros György vagyonát a közelmúltig 3 milliárd dollárra becsülték. Az idén az Observer című lap Európa tíz legbefolyásosabb embere közé sorolta a tőzsdegurut, aki az érték- és pénzpiaci ügyletein kívül jótékony kezdeményezései révén vált ismertté.

(MTI)

Soros György

2000. december 23. 17:55