Vágólapra másolva!
Elképesztő zsúfoltságot, elviselhetetlen körülményeket is tapasztaltak néhány okmányirodában a BM ellenőrei, akik a közelmúltban "egyszerű ügyfélként" keresték fel a hivatalokat - írja a Népszabadság. Az ügyintézők helyenként felkészületlenek, udvariatlanok, a nagyobb városokban gyakori a sorban állás, s előfordul, hogy géphiba miatt áll a munka.
Vágólapra másolva!

Január óta az önkormányzatok adják ki a személyi igazolványokat, a lakcímet és a személyi számot tartalmazó kártyát, október 1-je óta pedig az egyéni vállalkozói igazolványokat is. Jövőre a több mint 250 városi okmányiroda hatásköre tovább bővül, a helyi hivatalok átveszik a rendőrségtől a vezetői engedélyekkel és a gépjárművekkel kapcsolatos igazgatási feladatokat is. Az okmányreform előkészítését, illetve az irodák tevékenységét számos kritika érte: az önkormányzatok egy része úgy véli, hogy a költségvetésből nem biztosították a szükséges forrásokat, az ügyfelek pedig gyakran a zsúfoltságra, a lassú ügyintézésre panaszkodnak.

A Belügyminisztérium ellenőrzési és felügyeleti hivatalának munkatársai a közelmúltban 66 okmányirodát kerestek fel, mindenütt ügyfélként jelentkeztek, érdeklődve a személyi okmányok cseréje vagy a vállalkozói igazolványok kiadása iránt. Az ellenőrök azt tapasztalták, hogy az ügyintézők többsége udvarias, szakmailag felkészült, képes korrekt tájékoztatást adni.

(MTI)