Foltozni kell az agrárbüdzsét

Vágólapra másolva!
A kétéves költségvetés elfogadása után kiderült, az agrárium 50 milliárd forinttal több állami támogatásra számíthat jövőre. A gazdálkodók azonban valószínűleg nem érzik majd ennek hatását, ugyanis a növekmény jelentős részét az idénről áthúzódó kötelezettségek teljesítésére kell fordítania az agrártárcának.
Vágólapra másolva!

Hiába kap 2001-ben és 2002-ben az ideinél több költségvetési támogatást az agrárium, a következő két évben is állandó forráshiányra kell felkészülniük a gazdálkodóknak. A jövő évi feszültségek legfőbb oka az, hogy idén, az utolsó negyedévben - a források gyakori átcsoportosítása és a támogatások egy részének leállítása ellenére - kimerült az agrárkassza. A Népszava értesülései szerint december elejére a piacra jutási és termelői támogatási keret elfogyott, a beruházások támogatására szánt pénzből pedig csak néhány százmillió forint maradt.

A források elapadása azt jelenti, hogy a jövő évi agrárbüdzséből körülbelül 35-40 milliárd forintot kell kifizetni az idén jogszerűen igényelt támogatási kérelmek után.

Az áthúzódás soknak tűnik, hiszen a miniszterelnök és a földművelésügyi miniszter korábbi ígéretei ellenére a 2001-2002-es költségvetés nem 180-190 milliárddal, hanem csupán 110 milliárddal szán több pénzt az agráriumra. Az idei 260 milliárd forint után ugyanis jövőre 310, 2002-ben pedig 319 milliárd forintot költhet el az agrártárca. A számokból látható, hogy a jövő évi 50 milliárd forint növekmény nagy részét tehát az idei igények kielégítésére kell majd felhasználni. Az agrártárca azonban továbbra is kitart amellett, hogy a mezőgazdaság minden eddiginél több támogatást kap a következő két esztendőben. Tamás Károly, a tárca közigazgatási államtitkára még december elején is az ideinél 190 milliárd forinttal több agrártámogatásról tett említést. A minisztérium által beharangozott többlettámogatást csak különböző trükkökkel lehet "összegereblyézni", például úgy, hogy támogatásként könyvelik el az Európai Unió által biztosított, a SAPARD programból származó 20 milliárd forintot.

A 35-40 milliárdos, eleve elköltött hányad mellett a gazdálkodók támogatáshoz jutási esélyét mérsékli az is, hogy az agrárbüdzsén belül leginkább a minisztériumra és intézményeire szánt források bővülnek. Közvetlen agrártámogatásra a tavalyi 133 milliárd forint után a SAPARD-források nélkül jövőre 172, 2002-ben pedig 171 milliárd forint jut. Jövőre 67 milliárd forintot a termelők, 37 milliárd forintot a piacra jutás támogatására, 68 milliárdot pedig az agrárberuházások segítésére fordítana a tárca. A "növekményből" az idei áthúzódások mellett ki kellene fizetni az agrárhitelekhez adott, a becslések szerint 24 milliárd forintot felemésztő államigarancia-beváltásokat, és valószínűleg ebből finanszírozzák az úgynevezett "agrár Széchenyi-tervet", amelyre a számítások szerint évente 10-15 milliárd forint megy majd el. A szűkre szabott források miatt a jövő évi agrártámogatási rendszerben nagy valószínűség szerint alapvető változásokra nem kell számítani.

Mihálovits András

(Népszava)