Januártól zárjegy kell a borosüvegre

Január 1-től csak zárjeggyel ellátott borospalackot és kannás bort, illetve hivatalos zárral ellátott boroshordót lehet az adóraktárakból beszerezni - közölte Sipos Jenő, a Vám és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága szóvivője csütörtökön.

A már megvásárolt, készletezett termékre ez a szabály nem vonatkozik, ám zárjegy nélküli bort csak 2001. június 30-ig hozhatnak forgalomba a kereskedők. Ezt követően a kereskedőknek a zárjegy nélküli termékről készletfelvételt kell készíteniük, és ezt az úgynevezett készletzárjegy igénylésükkel együtt el kell juttatniuk a területileg illetékes vámhivatalhoz. A megkapott készletzárjegyeket az illetékes vámhivatal felügyelete mellett a kereskedőknek kell felhelyezniük.

Sipos Jenő elmondta: az adóraktárak az év végéig a jövedéki főosztálytól igényelhetnek zárjegyet, az új évben pedig a budapesti 16-os vámhivataltól. Hozzátette: az egyszerűsített adóraktárak a megyeszékhelyen működő vámhivatalokhoz fordulhatnak igénylésükkel.

A zárjegyek 2, 6 és 13 forintba kerülnek: azokra a kannákra például, amelyeknek két kifolyójuk van, a 13 forintba kerülő ikerzárjegyet kell felhelyezni. A szóvivő a szankciókkal kapcsolatban közölte: a szabályok megszegését a jogsértés mértékétől függően pénzbírsággal sújtják.

(MTI)