Virslihajrá a húsiparban

Magyarországon az év utolsó hónapjában hagyományosan 3-5 ezer tonna sertés-, illetve baromfihúsból készült virslit fogyasztanak el, ennek jó részét szilveszterkor. Idén kilogrammonként 380-400 forintért lehet jó középkategóriás sertésvirslit vásárolni az üzletekben, de mivel a baromfivirsli ennél olcsóbb, idén főleg azt keresik - mondták a NAPI Gazdaság által megkérdezett kereskedők.

December második felében neki láttak a fokozott virsligyártásnak a húsos és a baromfis cégek. A vákuumtechnikával rendelkező üzemeknél előbb kezdődik az év végi hajrá, mert a termékeik szavatossági ideje - 10, illetve 21 nap - ezt lehetővé teszi.

Idén a két ünnep közti rövid hét miatt több cégnél 26-ai túlórázásra kérték az alkalmazottakat, hiszen az ömlesztett virsli héthónapos eltarthatósága nem tette lehetővé a múlt heti gyártást.

Tavaly a Tolna-Hús Rt. az ágazat szereplőinek megítélése szerint dömpingáru virslivel árasztotta el a piacot, most ilyesmire nem számíthatnak a kereskedők. Idén a juhbeles és frankfurti sertésvirsli fogyasztói ára 700-800 forint kilogrammonként, jó minőségű középkategóriás sertésvirslit viszont már 380-400 forintos áron lehet vásárolni.

(MTI)