A KVI fizetett a CW-székházért

Vágólapra másolva!
A napokban megkapta, s már tovább is utalta a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) azt a 6,5 milliárd forintot, amiből a bécsi Central Wechsel und Kredit (CW) Bank Kärtner strassei székházát veszi meg az állam számára - tájékoztatta a Magyar Hírlapot Molnár Zoltán, a szervezet vezérigazgatója.
Vágólapra másolva!

A napokban átutalta a KVI a Magyar Nemzeti Bank bécsi leánybankja, a CW székházának vételárát - válaszolta a Magyar Hírlap kérdésére Molnár Zoltán, a KVI vezérigazgatója. Hozzátette, a szervezet elköltötte azt a 6,5 milliárd forintot, amit - az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. tartalékalapjának közbeiktatásával - kapott a költségvetésből erre a célra: a vételár maga 305 millió schilling (jelenlegi árfolyamon mintegy 5,9 milliárd forint) volt, de illetéket, valamint különböző díjakat, köztük közjegyzői díjat is kellett fizetni.

Amint arról a Magyar Hírlapban többször is olvashattak, a jegybank 1999 októbere óta végelszámolás alatt álló leánybankja értékesíteni kívánta a Bécs belvárosában lévő székházát. - célból pályázatot írt ki májusban, de végül mégsem kötött szerződést a győztessel, a német Hoechst céggel, mert a Pénzügyminisztérium bejelentette, hogy a magyar állam élni kíván az elővásárlási jogával.

Az ajánlatot a KVI tette meg, s vállalta, hogy 305 millió schillinget fizet az ingatlanért. Ezt az összeget ugyan kormányzati körökben is sokallották kezdetben, de Járai Zsigmond egy a lapunknak adott interjúban azt közölte: ez nem presztízsberuházás. Szakértők szerint ugyanis érdemes megtartani a Kärtner strassei székházat.

Gondot okozott, hogy a KVI-nek nem volt pénze az ügylethez. Ezért költségvetési forrásból finanszírozták a vásárlást. A pénzt azonban nem közvetlenül kapta a KVI: amikor a parlament módosította a költségvetési törvényt a zárszámadásival, akkor az ÁPV privatizációs tartalékának feltöltésére "kiutalt" összegben benne volt ez a bizonyos 6,5 milliárd forint is.

Daróczi Dávid

(Magyar Hírlap)