Csökkent a gazdasági növekedés Ausztriában

Vágólapra másolva!
Az 1999-es hasonló időszakhoz képest tavaly 1, 9 százalékosra csökkent az osztrák gazdasági növekedés a harmadik negyedévben. Ennek okát az üzemanyagárak alakulásában valamint a költségvetési intézkedésekben látják az elemzők. Az osztrák áruexport és import is lassuló bővülést mutat.
Vágólapra másolva!

Az osztrák gazdasági növekedés a harmadik negyedévben 1 ,9 százalékosra lassult 1999 harmadik negyedévéhez képest - közölte becslését a WIFO gazdaságkutató intézet kedden. A tavalyi első félévben még 4 százalékkal bővült az osztrák GDP 1999. első feléhez képest.

Az intézet szerint az üzemanyagárak és a költségvetési intézkedések az év közepétől erősen megterhelték a háztartások vásárlóerejét, és ez lett a lassulás legfőbb oka. A lakossági fogyasztás a WIFO becslése szerint az első félévi 3, 6 százalék helyett csak 1, 2 százalékkal bővült a harmadik negyedévben éves összehasonlításban.

Az építőipari beruházások az első félévben 2, 9 százalékkal nőttek, míg a harmadik negyedévben 5, 4 százalékkal elmaradtak az 1999 hasonló időszakában mérttől. A vállalati beruházások az első félévben 8, 6 százalékkal gyarapodtak, a harmadik negyedévben 5, 6 százalékkal visszaestek az 1999-es hasonló időszakokhoz képest.

Az osztrák áruexport tavaly az első negyedévben 14, 6 százalékkal, a második negyedévben 12, 1 százalékkal, a harmadik negyedévben 9,1 százalékkal bővült. Az import az első félévben 7 százalékkal, a harmadik negyedévben 2 ,9 százalékkal bővült.

(MTI)

Ajánlat:

WIFO