Rekordot dönthet a használtautó-import

Vágólapra másolva!
Januártól nemcsak az új, de a használt autók is vámmentesen hozhatók be az Európai Unió országaiból. Sőt, az idén - szakítva a korábbi gyakorlattal - már az import mennyiségét sem korlátozzák. Szakemberek szerint a könnyítéseknek köszönhetően az idén megduplázódhat a használt autók importja.
Vágólapra másolva!

Idén már nem terheli vám az Európai Unióból származó gépjárműveket. Mint azt Horváth Antaltól, az import autók vámkezelését végző 7-es számú vámhivatal parancsnokhelyettesétől megtudtuk, a nulla kulcsos vám csak azon autókra lesz érvényes, amelyekhez az importőr a származást igazoló okmányt is fel tud mutatni vámkezeléskor. Ez a dokumentum lehet az úgynevezett EUR1-es okmány - amit az exportőr állít ki és az ottani vámhatóság hitelesít - vagy számlanyilatkozat.

Természetesen az ilyen gépjárművek esetében is ki kell fizetni a fogyasztási adót, valamint a 25 százalékos általános forgalmi adót. A fogyasztási adó mértéke 10 és 32 százalék között változik attól függően, hogy a jármű hány köbcentiméteres motorral rendelkezik, benzin vagy dízel üzemanyaggal működik, illetve van-e rajta katalizátor.

Az Európai Unión kívüli országokban vásárolt autók esetében minden marad a régiben, tehát 2001-ben is vámot kell utánuk fizetni, mégpedig az évjárat, a motor hengerűrtartalmától, a kocsi üzemmódjától, valamint a katalizátor meglététől függően. Ennek a köztehernek az értéke az autó árának 2 és 78 százaléka között változik. Utóbbi számadat vonatkozik például egy négyévesnél idősebb, 3000 köbcentiméteres motorral felszerelt amerikai négykerekűre. Fontos tudnivaló, hogy a kedvezmény a származás helye szerint szelektál. Magyarán, ha egy Amerikában gyártott használt Fordot a tengerentúlról hoz be valaki, akkor borsos vámot kell utána fizetni, ha viszont ugyanezt a járművet uniós tagállamban vásárolja meg, akkor vámmentesen hozhatja be az országba. Tavaly 13 ezer használt autót vámkezeltek, harmaduk négyévesnél idősebb, kétharmaduk pedig ennél fiatalabb volt. Horváth Antal elmondta, hogy a mennyiség havonta növekedett, múlt hónapban például 1600-nál több használt autót kellett vámkezelniük. Az emelkedés mögött a parancsnokhelyettes szerint az húzódik meg, hogy idén megszűnt az évjárati korlátozás, azaz a négyévesnél idősebb autókat is be lehet hozni az országba. Idén várhatóan 20 ezernél is több autót importálnak majd, egyrészt a vámkedvezménynek köszönhetően, másrészt amiatt, hogy mostantól már korlátlan mennyiségben lehet használt autót behozni. Eddig ugyanis meg volt határozva egy kvóta, amit csak a Gazdasági Minisztérium engedélyével lehetett túllépni. Horváth Antal leszögezte, hogy az idén csakúgy, mint a 2000-ben csupán azokat a használt kocsikat vámkezelik majd, amelyek előzetesen átestek a közlekedési hatóság szigorú műszaki és környezetvédelmi vizsgálatán.

Szilágyi Béla

(Magyar Hírlap)