<P>Banki kamattervek az első negyedévre</P>

Vágólapra másolva!
A vonzó banki betéti kamat évi tíz százalék felett kezdődik - derül ki a múlt év végén indított és most is futó kampányokból. A pénzintézetek tervei szerint legfeljebb tavaszig tartanak majd az akciók, utána ismét kamatolvadás várható. A nagyobb összegekre adott prémium azonban tartósan magas maradhat. A lakossági kölcsönöknél sem számítanak kamatváltozásra a lakás-, illetve a jelzáloghitelek kivételével.
Vágólapra másolva!

A bankok alapvetően a jegybanki irányadó kamat mozgását követik betéti és hitelkamataik alakításánál, de üzleti megfontolásból dönthetnek egyedi kamatakciók mellett. Az év vége előtt elindított - magas betéti kamatokat hirdető - kampányok elsősorban a folyószámlaügyfelek számának növelését tűzték ki célul.

A Kereskedelmi és Hitelbanknál január 15-éig tart a megtakarítási betétszámlára felépített akció, amelynek vonzereje a 10,5 százalékos éves kamat fizetése, lekötés nélkül. Varga Mária főosztályvezető tájékoztatása szerint eddig mintegy 20 ezer új ügyfelet nyertek. A számlán elhelyezett összegek zöme fél és másfél millió forint közé esett. Arról még nem döntöttek, hogy az akció lezárásával miképpen változik meg a betéti kamat. Más bankokhoz hasonlóan valószínűleg a K & H is sávossá alakítja a megtakarítási betétszámlát, így a továbbiakban a magas kamatot csak jelentősebb összeg elhelyezésénél lehet megkapni. Az OTP Bank is év vége előtt hirdette meg a megtakarítókat vonzó, évi tízszázalékos betéti kamatot, de ez a magas mérték csak az elektronikus számlacsomagba tartozó megtakarítási számlára jár, s ezen belül is legalább kétmillió forint elhelyezése esetén. A november-decemberi kamatmódosítások után az OTP Bank nem lát okot jelentősebb kamatváltoztatásra - mondta Fenyő György ügyvezető igazgató. Kismértékű, negyedszázalékos kamatcsökkentést azonban nem zárt ki, elsősorban a vállalati irányadó hitelkamatoknál. - Komolyabb változások inkább a jutalékoknál várhatók - mondta -, a díjak szintjét ugyanis az év elején felülvizsgálják. A Földhitel és Jelzálogbank (FHB) január elsejei kamatcsökkentő lépése szerinte nem olyan piaci jelzés, amelyet az OTP Banknak okvetlenül követnie kellene.

Mint ismeretes, az FHB 0,7-1,2 százalékponttal 15,8 százalékra csökkentette az 5 éves futamidőre megállapított fix és 16,8 százalékra az egy évig érvényes változó kamatot a nem támogatott jelzálogkölcsönnél. Az OTP Bank havonta mintegy 4,5 milliárd forintot helyez ki saját jelzáloghiteléből, ami lényegesen több, mint az FHB-é - mondta Fenyő. Amennyiben az igény a jelenlegi kamatszinten is tömeges, nincs értelme kamatot csökkenteni - vélte. Hozzátette azonban, hogy nyilván nem lenne olyan olcsó az OTP Bank jelzálogkölcsöne (évi kamata 21-22 százalék közötti), hogyha az FHB nem lenne a piacon.

A vonzó betéti kamatok megteremtésében a legmesszebb minden bizonnyal az Inter-Európa Bank ment el, amely december legvégén az egy évre lekötött, legkevesebb 50 ezer forint után évi fix 10,5 százalékot fizet. A betétbe Kármán Gábor igazgató szerint most érdemes befektetni, mert az első negyedév után a betéti kamatok minden bizonnyal esni kezdenek, s a második félévben felgyorsulhat a folyamat. Nem tartotta kizártnak azonban, hogy a lakossági hitelezésben elindult kemény verseny miatt a lakás- és jelzálogfedezet mellett nyújtott hitelek kamatai már 1-2 hónapon belül csökkenhetnek. A Kereskedelmi és Hitelbank viszont nem tervez kamatlefaragást hiteleinél. Mint Bíró Péter főosztályvezető elmondta, 1999 szeptemberében csökkent utoljára az áruvásárlási kölcsön (most 24 százalék) és a piaci feltételű jelzálogkölcsön (jelenleg 20-23 százalék) kamata, s a mértékek várhatóan az első negyedévben is ezen a szinten maradnak. A bank újabb kölcsönöket sem tervez, az ABN Amro Bankkal való egyesülés folyamán azonban várhatóan átemelik majd a banki termékpalettára az euró alapú személyi hitelt.

Papp Emília

(Magyar Hírlap)

Ajánlat

Üzleti Negyed - Bank