Közel kétéves mélypontján a Nasdaq

Vágólapra másolva!
Január 2.-án tovább estek a főbb New-York-i részvényindexek.A dollár árfolyama tovább csökkent az euróhoz képest. Az amerikai gazdaság növekedésének lassulására utaló újabb jelek miatt várhatóan még januárban mérsékli kamatait a jegybank szerepét betöltő Fed.
Vágólapra másolva!

Kedden az újév ismerős problémával indult a Wall Streeten, mivel a profitvárakozásoknak megfelelően a technológiai papírok árfolyama tovább süllyedt. Ennek köszönhetően a Nasdaq egyesített indexe 22 hónapos mélypontját érte el. A csökkenő növekedés ismét elbátortalanította a piacot és a befektetők inkább a relatív biztonságot nyújtó állami kötvényeket vásárolták. Az év végi adózás elkerülése érdekében a befektetők szabadultak papírjaiktól, ami az árfolyamok további csökkenését eredményezte. Ez azonban nem csábította vásárlásra az alkuszokat a keddi nap folyamán. Az ipari szektor meglepő gyengeséget mutatott az elmúlt hónapban, ami a gazdasági növekedés lelassulásának újabb jele.

A Nasdaq 178, 66 pontot, 7, 2 százalékot csökkent és 2291, 86 ponton zárt. Ez az érték 1999 március 3-a óta a Nasdaq leggyengébb eredménye.A Dow Jones ipari index 140, 70 pontot, mintegy 1, 3 százalékot esett és 10646, 14 ponton zárt a keddi kereskedés végén, többek közt a General Electric papírjainak gyengélkedése miatt.

Összességében elmondható, hogy a New-York-i tőzsdén több részvény árfolyama csökkent, mint emelkedett. A dollár árfolxyama tovább csökkent az euróhoz képest, és alig változott a jenhez viszonyítva. Mindez arra késztetheti a jegybank szerepét betöltő Fedet, hogy még ebben a hónapban csökkentse irányadó kamatait.

Az 1999-es év hullámzó teljesítménye után tavaly mindkét tőzsdeindex esett, elsősorban a technológiai részvények gyenge szereplése miatt. A Nasdaq a tavalyi 39 százalékos csökkenésével történetének legrosszabb évét zárta.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Világszerte a medve volt az úr
(2000 január 2.)