Amikor a pénz keres meg - netmarketing mindenkinek

2000 decemberében új szolgáltatással gazdagodott a magyar webvilág: a MATÁVnet Rt. elindította az ePartner névre keresztelt szolgáltatást, a külföldön oly divatos "affiliate network"-ök mintájára. A jelentkezők közül bárki jelentős bevételre tehet szert, ha van saját üzemeltetésű honlapja.

Az elmúlt időben az interneten elszaporodtak a különféle pénzszerzési lehetőségek - hazánkban talán a legdivatosabb és legfelkapottabb módja ennek a "szörfözz és keres pénzt" modell. Ekkor gyakorlatilag reklámok nézegetésért fizetik meg az interneten bóklászót, és a képernyő egy részét kíméletlenül elfoglalja egy-két banner. A modell működik, de sok időt kell eltölteni a hálón, s némely szolgáltatónál jelentősebb összegeket csak akkor írnak jóvá, ha rákattintunk a hirdetésekre.

Az ePartner szolgáltatás nem köti a gép elé felhasználót, egyszer elhelyez egy bannert a honlapján, ezt követően csak honlapjának csiszolására kell fordítania a figyelmét. Amikor érkezik egy látogató az oldalára és a reklámcsíkra kattint, rögzítésre kerül, hogy rajta keresztül érkezett a látogató az adott e-kereskedő honlapjára. Ezt követően, ha a látogató vásárol valamit az elektronikus boltban, a partnernek jóváíródik, hogy rajta keresztül érkezett a vásárló, és jutalék üti a partner markát. Ez a jutalék a kereskedőtől függ, jelenleg pl. a MATÁV Rt. ISDN-értékesítésenként nettó 8000 forintot fizet a partnereknek, a Fókuszonline öt százalékot.

Az ePartner minden hónap végén fizet a partnereknek, egyelőre sajnos csak a számlaképeseknek, vélhetően a járulékbefizetési kötelezettségek miatt. Csináltunk egy gyors számolást, melynek eredményeképpen kijött, ha 10 000 forintot fizet egy kereskedő a partnernek, abból kb. 3000-et látna a partner.

Amerikában az ottani jogszabályoknak köszönhetően ez jóval gördülékenyebben megy, hisz a magánszemélyek saját felelősségükre, utólag fizetik be az adójukat és egyéb járulékaikat.

Ennek ellenére az elkövetkező év során számos partner jelentkezését várja az ePartnert üzemeltető MATÁVnet Rt., ami indokolt, hisz kevés olyan ember van, akinek nincs a családjában vagy ismeretségi körében valamilyen vállalkozó.

Egyelőre még az éles próbaüzem folyik, ami teljes értékű és működő szolgáltatást jelent, de csak két kereskedővel, a MATÁV Rt.-vel és a Fókuszonline-nal. Márciustól várhatóan több kereskedő csatlakozik a programhoz, és a partnerek számos szolgáltatást/terméket promotáló banner közül válogathatnak.

Ez azért érdekes, mert a partnereknek célszerű a honlapjukhoz illeszkedő témájú reklámcsíkokat, ajánlókat futtatniuk. Például egy Harry Potter-rajongósite kiteheti a Fókuszonline idevágó könyveit, rövid ajánlóval, és várhatóan számos potenciális vásárló fordul meg az oldalán, akik a rajongósite-on elhelyezett könyvre kattintva a könyvesbolt lapjaira kerülnek - és a partner jutalékot kap az értékesítések után.

Külföldön - ha egyáltalán értelmezhető az internet világában ez a fogalom - az egyik legjelentősebb affiliate networköt üzemeltető cég két év alatt több mint 20 millió dollárt fizetett ki jutalékként. A fent említett külföldi példa több mint 300 000 partnerrel rendelkezik, és kb. 1000 kereskedő termékei közül választhatnak. Ha itthon nem várható is ilyen méretű kifizetés, de jelentős eredményeket várnak a fejlesztők.

Jeff Bezosról, az Amazon alapítójáról kering egy legenda: 1996-ban egy koktélpartin megkereste egy szintén ifjú webguru azzal a kéréssel, hogyan oldhatnák meg, hogy ha a honlapjáról valaki az Amazon.com-ra érkezik, és vásárol, az értékesítés után jutalékot kapjon. Ennek köszönhetően született meg az affiliate network - legalábbis a köztudatban ez él. Valójában - főleg az erotikus site-ok - már 1-2 éve használták ezt a módszert látogatók, előfizetők toborzására. És most, közel öt év után immár magyar nyelven is elérhető ilyen szolgáltatás.

k.g.

Ajánlat:

Az ePartner honlapja

www.gazdagsag.hu
(Egyéb pénzszerzési lehetőségek a neten)

www.cj.com
(Az  egyik legnépszerűbb angol nyelvű affiliate network site)