Az APEH felkészültnek tartja magát az elektronikus bevallások fogadására

Vágólapra másolva!
A NAPI Gazdaság arról számol be, hogy az adótanácsadók szkeptikusan fogadták Varga Mihály pénzügyminiszter terveit az elektronikus adóbevallás mihamarabbi kiterjesztésével kapcsolatosan.
Vágólapra másolva!

A szakértők úgy látják, hogy a törvényi szabályozás hiányosságain túl az állami szervek informatikai háttere sem felel meg a követelményeknek. Az APEH tájékoztatása szerint viszont lényegében felkészültek az elektronikus úton érkező bevallások fogadására. Az adórendszer további finomításának útját Varga Mihály pénzügyminiszter az elektronikus adóbevallás mihamarabbi bevezetésében látja, ám az adótanácsadók szerint a feltételek rövid távon korántsem adottak ehhez.

Az elektronikus bevallások leadásának a technikai háttér megteremtésén túl a törvényi szabályozás is feltétele. Az egyebek mellett ezt a célt szolgáló, az elektronikus aláírásról szóló törvény tervezetén még dolgozik a Miniszterelnöki Hivatal informatikai kormánybiztossága.

Zara László, a Magyarországi Adótanácsadók Országos Egyesületének elnöke szerint az APEH informatikai felkészültsége hagy némi kívánnivalót maga után, bár úgy látja, hogy a kormány kiemelt szerepet szán ennek a területnek a jövőben, ami felgyorsíthatja az adóhatóság informatikai rendszerének a korszerű követelményeknek megfelelő kiépítését.

Az APEH tájékoztatása szerint az elektronikus aláírásról szóló törvény elfogadását követő fél éven belül az adóhivatal képes lesz a bevallások teljes körű fogadására, ám mivel az adózók egy része megfelelő informatikai háttér hiányában továbbra sem elektronikus úton adja majd le bevallását, a várható igényeket lényegében már most is ki tudná elégíteni a hivatal.

(MTI)

Ajánlat:

APEH