A France Télécom tőzsdére viszi az Orange 15 százalékát

Vágólapra másolva!
A második legnagyobb európai mobilszolgáltató részvényeit a londoni és a párizsi tőzsdékre vezetik be. A France Télécom ugyanakkor Orange részvényekre váltható kötvények kibocsájtását is tervezi. A francia telekommunikációs cég korábban már két másik leányvállalatát -a Wandoo internetszolgáltatót és az Equant távközlési részleget- is tőzsdére vitte.
Vágólapra másolva!

A France Télécom tőzsdére viszi brit leányvállalata, az Orange mobilszolgáltató mintegy 15 százalékát - közölték a francia távközlési vállalatnál hétfőn.

A második legnagyobb európai mobilszolgáltató Orange részvényeit a párizsi és a londoni értéktőzsdére vezetik be. Elemzők tavaly nyáron 100-150 milliárd euróra, az év végén 65-70 milliárd euróra becsülték az Orange értékét.

A France Télécom egyidejűleg Orange részvényekre váltható kötvényeket is kibocsát, a nyilvános részvényértékesítés egyharmadának erejéig. A nyilvános kibocsátás egyaránt szól majd kisbefektetőknek és intézményeknek is. A részvény- és kötvénykibocsátás bevételéből a France Télécom részben azt az adósságot fogja finanszírozni, amelyet az Orange 2000. augusztusi megvásárlása miatt vállalt.

Az Orange-ot 1999 végén először a német Mannesmann szerezte meg, majd a brit Vodafone-hoz került, amikor a Vodafone tavaly tavasszal ellenséges vételi ajánlatoz tett a Mannesmannra. Az EU vesenyfelügyelete egyebek között azzal a feltétellel engedélyezte a Mannesmann-Vodafone egyesülést, hogy megválnak az Orange-tól - így került a cég a France Télécomhoz.

A France Télécom korábban már tőzsdére vitte két másik leányvállalatát is, a Wanadoo internetszolgáltatót és az multinacionális cégeket kiszolgáló Equant távközlési részleget.

(MTI)

Ajánlat:

France Télécom