<P>Indul a verseny a Malév ötven százalékáért<BR/></P>

Vágólapra másolva!
Közel húsz társaság indul a légiforgalmi társaság, a Malév privatizációs pályázatán, melynek ma járt le a beadási határideje. Várhatóan márciusban derül ki, hogy kinek az ajánlatát találták a legkedvezőbbnek közülük. A cégeket az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. hívta meg a zárt tenderre.
Vágólapra másolva!

A majdani nyertes a Malév pakettjeinek 10 százalékát szerezheti meg, amit aztán tőkeemeléssel automatikusan 50 százalékra növelhet - nyilatkozta a pályázat meghirdetésekor Gansperger Gyula, az ÁPV Rt. elnök-vezérigazgatója. A zárt pályázatra körülbelül 20 társaságot hívtak meg, azokat, melyek lefedik az öt nagy légi szövetséget. A tőkeemeléses privatizáció ugyanis csak az egyik cél, a Malév "túlélése" és megerősödése szempontjából elengedhetetlennek látszik, hogy csatlakozzon valamelyik stratégiai szövetséghez. '98-ban ez már majdnem megtörtént, amikor a One World szövetség vezető tagjával, a British Airways-szel aláírásra készen voltak a dokumentumok, a szövetséget azonban az Orbán-kormány hivatalba lépése meghiúsította. Akkor, de később is egy másik "nagyágyú", a Star Alliance képviseletében a Lufthansa is érdeklődött a Malév iránt, igaz, a német nemzeti légitársaság azóta kizárta, hogy részesedést szerezzen más légitársaságban.
Amit jelenleg biztosan lehet tudni, hogy a pályázat meghirdetésekor az Air France, a KLM, a Swissair és az SAS igazolta vissza érdeklődését azzal, hogy aláírták a titoktartási fogadalmat a Malév-dokumentációval kapcsolatban. Azóta az ÁPV Rt. - a potenciális kérők kívánságára hivatkozva - nem ad információt a további érdeklődők kilétéről. A négy megnevezett közül az Air France, a Sky Team csoport tagja. A franciákról annyit érdemes tudni, hogy néhány évvel ezelőtt sikertelenül privatizálták a cseh légitársaságot, aminek következtében a cseh állam visszavásárolta az Air France részesedését. Tény ugyanakkor, hogy a CSA október végén meghívták a Sky Teambe. A KLM az Alitaliával, majd a British Airways-szel próbált szorosabb - kereszttulajdonosi - kapcsolatot kiépíteni, mindkettővel sikertelenül, így jelenleg a hollandok egyik nagy szövetségi rendszerhez sem tartoznak. A Swissair a Qualy Flyer csoport, a SAS a Star Alliance csoport tagja, utóbbihoz tartozik a Lufthansa is.
A Malév gazdálkodási kondíciói egyébként nem túl vonzóak jelenleg. Tavalyi veszteségük akár az 5 milliárd forintot is elérheti - mondta korábban az ősszel távozott Kovács Ferenc vezérigazgató. Változott 2000-ben a Malév elnökének és vezérigazgatójának személye is, Siklós Csabát előbb Hernádi Zsolt, őt pedig Szarvas Ferenc váltotta, míg a vezérigazgatói poszton Kovács Ferenc utódja Antal Erzsébet lett. Az új vezérigazgató által meghirdetett stabilizációs programtól idén több milliárd forintos költségmegtakarítást várnak, melynek része, hogy márciusig végleg megválnak öt darab TU-154-es típusú gépüktől, melyek eladását meg is hirdette a Malév.
A Malév privatizációjának már volt egy fejezete, amikor a kilencvenes évek elején az Alitalia és a szintén olasz Simest 35 százalékos részesedést szerzett a magyar légitársaságban, 77 millió dollárért.
A magánosítás sikerét az hiúsította meg, hogy az olasz nemzeti légitársaság súlyos pénzügyi gondokkal küzdött, ezért kevés figyelmet fordíthatott "magyar szerzeményére". Később az unió brüsszeli bizottsága csak azzal a feltétellel járult hozzá az Alitalia állami tőkeinjekciójához, ha a légitársaság megválik külföldi és nem a fő tevékenységéhez tartozó vállalkozásaitól.
Az Alitalia maléves portfólióját így az OTP Bank és a Magyar Külkereskedelmi Bank vásárolta vissza, amit aztán az ÁPV Rt. szerzett meg a két hazai pénzintézettől.

A Malév tulajdonosi struktúrája

Részvényes Tőkerészesedés (%)
ÁPV Rt. 96,842
Debrecen Önkormányzata 0,006
Agárd Önkormányzata 0,057
Balatonlelle Önkormányzata 0,889
Bp. V. Ker. Önkormányzata 0,355
Bp. XVII. Ker. Önkormányzata 0,493
Szakszervezetek 0,007
Egyéb szervezetek 0,771
Magánszemélyek 0,579
Ismeretlen tulajdonban 0,001
Jegyzett tőke: 7 692 308 000 Ft
Forrás: Malév Rt. éves jelentés

Hajnal László

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

MALÉV