Január 15-ig be kell jelenteni a kapcsolt vállalkozásokat

Változásként be kell jelenteni az adóhivatalnak január 15-ig azokat a kapcsolt vállalkozásokat, amelyek besorolása megváltozott az adótörvény új fogalma szerint - tájékoztatta az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) hétfőn az MTI-t.

A társasági adóról szóló törvény értelmében január elsejétől kapcsolt vállalkozásnak minősül, ha egy cég a másikban 50 százalékot meghaladó tulajdonrésszel rendelkezik. A törvény értelmében akkor is kapcsolt a vállalkozás, ha egy harmadik személy mindkettőben rendelkezik az 50 százalékot meghaladó tulajdonrésszel. A tavaly érvényes szabályozás szerint még a 25 százaléknál magasabb tulajdoni résszel rendelkezők számítottak kapcsolt vállalkozásnak.

A 2001-től hatályos adótörvény szerint a közeli hozzátartozók jogait össze kell adni, és a közvetett többségi irányítást is figyelembe kell venni. A törvény szerint a többségi irányítást jelentő befolyás már kapcsolttá teszi a vállalkozásokat. Így például a törvény szerint akkor is kapcsoltak a vállalkozások, ha szavazati jogtól függetlenül az adózó a másik szervezet vezető tisztségviselőinek vagy felügyelőbizottsági tagjainak leváltására jogosult.

(MTI)

Ajánlat:

APEH