Két héten belül lesz a borzárjegy

Két héten belül megszűnik a borzárjegyhiány - legalábbis az illetékesek szerint. Az adófizetést igazoló "bélyeg" hiányában azonban büntetést kell fizetni vagy elveszhet a megrendelő.

Egyik csapás a másik után éri a gazdákat augusztus 1-je óta, amikor is módosult a jövedéki törvény, azaz jövedéki termékké vált a bor. A jogszabályváltozás következtében meglehetősen sok és bonyolult adminisztrációs kötelezettség hárult a termelőkre Mészáros Pál, a Szekszárdi Hegyközség vezetője, a Magyarországi Gazdakörök és Szövetkezetek Országos Szövetsége Borkollégiumának tagja szerint. Mészáros Pál szerint a hatóság tehet arról, hogy a termelők nem kapták meg időben a zárjegyet, amelyet már decemberben ki kellett volna osztani. A hegyközségi vezető szerint a borral foglalkozók többsége nem kockáztatja meg, hogy zárjegy nélkül értékesítse termékét, hiszen "súlyos százezreket fizethet bírságként". A másik oldalon az, aki nem szállít, megrendelői elveszítését kockáztatja. A borpancsolóknak ugyanakkor vélhetően sikerült időben zárjegyhez jutniuk: számos kocsmában újra gyenge minőségű bort árusítanak. Azaz a törvény szigora ellenére a tilosban járók ismételten megtalálták a kiskapukat.

A VPOP szóvivője cáfolta, hogy hiánycikk lenne a zárjegy. Sipos Jenő hangsúlyozta: mostanáig 21 millió darabot adtak ki a felhasználónak. Valótlanok a kijelentések, hogy a vámszervek bizonyos rangsor szerint szolgálják ki a termelőket. Valóban vannak, akik még nem kapták meg zárjegyüket, de ennek az az oka, hogy a termelők az utolsó pillanatban adták be igényüket. A szóvivő szerint a tavalyi nedű forgalmazását június 30-áig zárjegy nélkül is engedik. Herpay Balázs, a Magyar Borgazdaság Szövetsége főtitkára úgy látja, a zárjegy körül kialakult mizériának nagyobb volt a füstje, mint a lángja. A nagyobb borgazdaságoknak nem okozott gondot az időbeli beszerzés. Magyarországon évente általában 100-110 millió palackozott bort és pezsgőt forgalmaznak, és 1 millió hektoliternyi nemes italt. Ehhez a mennyiséghez kell elegendő zárjegyet kinyomtatni. Herpay Balázs szerint két héten belül "lecseng" ez az ügy, vagyis mindenki megkaphatja az általa igényelt zárjegymennyiséget.

Szilágyi Béla

(Magyar Hírlap)

Korábban:

Hiánycikk a borzárjegy