<P>Gyors döntés kell üzletrészügyben</P>

Vágólapra másolva!
Sürgősségi alkotmánybírósági eljárást szorgalmaz a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) az üzletrésztörvénnyel kapcsolatban - jelentette be hétfőn Nagy Tamás, a szervezet elnöke.
Vágólapra másolva!

A szövetkezeti érdekképviselet szeretné elérni, hogy a taláros testület a lehető legrövidebb időn belül döntsön a kérdésben, mert csak így lehet megakadályozni a szövetkezetek tömeges felszámolását. Mint arról a Népszava korábban már beszámolt, az Országgyűlés az elmúlt év végén elfogadta azt a törvényt, amely a mezőgazdasági szövetkezeteket arra kötelezi, hogy névértéken vásárolják meg külső üzletrész-tulajdonosaik vagyonrészét. A döntés a MOSZ véleménye szerint több ponton is alkotmányellenes, hiszen sérti a tulajdonhoz való jogot, korlátozza a gazdasági verseny szabadságát és tevékenységi forma szerint különbséget tesz a szövetkezetek között.

A Magyar Bankszövetségnél hamarosan elkészül az üzletrésztörvényhez kapcsolódó alkotmánybírósági beadvány tervezete, amelyről az elnökség mondja majd ki a végső szót - nyilatkozta a Népszavának Pulai Miklós, a szervezet tanácsadója. A szakember szerint amennyiben az Ab döntésénél az alaptörvényhez és korábbi döntéseihez tartja magát, akkor nem lehet kétséges beadványuk sorsa. Pulai Miklós elmondta: a bankokat különbözőképpen érintené, ha a szövetkezeteknek ki kellene fizetniük a külsősöket. Azon pénzintézetek, amelyeknél sok nehéz helyzetben lévő szövetkezeti ügyfél van, elkezdték a fennálló hitelek minősítésének felülvizsgálatát, ám felszámolási eljárást a bankok még nem indítottak, mert megvárják, hogyan dönt az Alkotmánybíróság - jelentette ki Pulai Miklós.

Mihálovits András

(Népszava)

Ajánlat: