Oroszországnak törlesztenie kell adósságait

Vágólapra másolva!
Oroszországnak teljes egészében törlesztenie kell adósságait- olvasható a Párizsi Klub hétfői közleményében. Korábban Moszkva mintegy 48, 3 milliárd dollár hitelt vett fel a Párizsi Klubtól. A közlemény szerint az orosz gazdaság tavalyi teljesítménye lehetővé teszi a kötelezettségek teljesítését. Putyin orosz elnök igéretet tett az adósságok törlesztésére.
Vágólapra másolva!

A Párizsi Klub hétfőn közleményben hozta Oroszország tudomására álláspontját, melynek értelmébem Moszkvának teljes egészében teljesítenie kell adósságtörlesztési kötelezettségeit. A szervezet arra a múlt hét végi moszkvai jelzésre reagált, amely az idei év első harmadában esedékessé vált 1,5 milliárd dolláros törlesztőrészlet elhalasztásának eshetőségére utalt.

Oroszország még a szovjet időkre visszanyúlóan 48, 3 milliárd dollár hitelt vett fel a Párizsi Klubtól, ebből a legtöbbet Németországtól, melynek 21,1 milliárd dollárral tartozik. A Párizsi Klub álláspontja szerint a tavaly jó eredményeket mutató orosz gazdaság jelenlegi helyzete lehetővé teszi, hogy Moszkva - mely jelentős hasznot húzott legjelentősebb exporcikke, a nyersolaj árának tavalyi igen magas szintjéből is - eleget tegyen kötelezettségeinek.

Főként erről a kérdésről tárgyalt a hét végén az orosz fővárosban Gerhard Schröder német kancellár Vlagyimir Putyin elnökkel. Putyin ígéretet tett arra, hogy országa törleszteni fogja a Szovjetunió adósságait.

(MTI)