Kedvezőtlen évet zárt a cukoripar

Vágólapra másolva!
Az ágazat tavalyi termelése összesen 284 ezer tonnát tett ki. A kedvezőtlen időjárás miatt ugyanis csökkent a  cukorrépa termésátlaga valamint a feldolgozási időszak is rövidebb volt a szokásosnál. Ennek ellenére Magyarországon nem kell cukorhiányra számítani. Várható azonban a cukor átadási árának 10-20 százalékos emelése.
Vágólapra másolva!

A magyar cukoripar tavalyi termelése a 300 ezer tonnát sem érte el szemben az 1999-es 355 ezer tonnával - tájékoztatott Koczka Zoltán, a Magyar Cukoripari Egyesülés ügyvezető igazgatója.

A szakember elmondta: a kedvezőtlen időjárás miatt kisebb volt a termésátlag, egy hektáron mindössze 36-37 tonna cukorrépa termett, az előző évi átlagos 52 tonnához képest. A cukorgyárak az év elején 61.800 hektárnyi területre kötöttek szerződést a gazdálkodókkal, ám a betakarítani csak 54 ezer hektáron tudták a cukorrépát. A kedvezőtlen időjárás miatt nemcsak a táblákon pusztultak ki a növények, de kisebb volt a gyökértömeg is. Ugyanakkor az átlagos cukortartalom 16 százalék volt, ami jónak mondható és megfelel az Európai Unió átlagának.

A kedvezőtlen körülmények miatt a múlt évi feldolgozási időszak is igen rövidre sikerült, összesen 47 napos volt. Így összesen 284 ezer tonna cukrot állítottak elő a cukorgyárak, szemben a szokásos 380-400 ezer tonnával. Ennek ellenére - mondta Koczka Zoltán - cukorhiányra még sem kell számítani Magyarországon, mivel a gyárak megfelelő készletekkel rendelkeznek Emellett a kedvezőtlen körülményeket érzékelve a gyártók már a múlt év elején leállították a cukorexportot.

A kedvezőtlen hatások miatt azonban a cukoráremelés már a múlt év őszén megkezdődött. Emelkedtek az energiaköltségek, de a kedvezőtlen időjárás is hozzájárult az árnövekedéshez. Ezenkívül a cukor ára az elmúlt tíz évben lényegesen elmaradt az általános. Ezért a cukor átadási árát a gyártók 10-20 százalékkal emelik.

Koczka Zoltán szerint a magyar cukoriparnak és cukorrépa-termesztőknek rövid időn belül alkalmazkodniuk kell az EU-normákhoz, ami azt jelenti, hogy hektáronként legalább 6,5 tonnás úgynevezett fehércukor-kihozatalt kell elérniük. Ez a múlt évben Magyarországon átlagosan 5 tonna körül mozgott. A gyártók a múlt évi helyzetből okulva az idén emelni kívánják a cukorrépa szerződött termőterületét, legalább 70 ezer hektárra.

A cukorrépa minőségi termelését az állam is ösztönzi, a múlt évben 360 millió forintot adott erre a célra. Az idén várhatóan 400 millió forint körül alakul majd a támogatás- az ügyvezető igazgató szerint.

(MTI)

Ajánlat:

MAGYAR CUKORIPARI EGYESÜLÉS