Budapest a közeljövőben nem lesz regionális központ

Vágólapra másolva!
A következő 5-6 évben Budapest várhatóan még nem lesz Közép-Kelet Európa regionális központja, de közvetítő szerepet betölthet a térségben. Ennek egyik oka a budapesti tőzsde környező országok börzéihez hasonlított kicsi forgalma. A főváros gazdaságának erősödését mutatja azonban, hogy az elmúlt tíz évben Budapest 33, 3 százalékról 34, 6 százalékra növelte a GDP-hez való hozzájárulását. Leginkább a turizmus és a szórakoztatóipar területén várható számottevő növekedés.
Vágólapra másolva!

Illúzió azt hinni, hogy Budapest a következő 5-6 évben Közép-Kelet-Európa pénzügyi, irányítási és döntési regionális központja lesz, viszont adottságai révén hatékony közvetítő funkciót tölthet be - vélekedett Koji László, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke a fővárosi kamara csütörtöki rendezvényén.

A Növekedéskutató Intézet és a BKIK közös elemzésére hivatkozva Koji László elmondta, hogy kutatások szerint a hazai pénzintézetek tőkeösszege relatív hátrányba került Közép-Európa más régióinak tőkeakkumulációjához képest, továbbá kicsi a budapesti tőzsde forgalma a térség többi kapitalizálódó börzéjéhez képest.

Koji László kijelentette: Budapest és az agglomeráció a piacgazdasági átmenet nyertese volt főleg a privatizációban, illetve a külföldi működő tőke vonzásában. A pénzügyi szektor térnyerésében és a szolgáltatások megerősödésében is jó eredmények mutathatók ki.

A főváros gazdaságának erősödését mutatja, hogy az elmúlt tíz évben 33,3 százalékról 34,6 százalékra növelte a GDP-hez való hozzájárulását.

Budapesten a turizmus és a szórakoztatóipar fog dinamikusan fejlődni a közeljövőben – vélekedett a kamara elnöke. Koji László szerint a fővárosban és környékén befektetéseket és beruházásokat ösztönző programokra van szükség, továbbá hosszú távú agglomeráció fejlesztési programot kellene kidolgozni, amelyben a közlekedésfejlesztést harmonizálnák, és a minőségi turizmus is kiemelt szerepet kapna.