Vágólapra másolva!
Tavaly decemberben 10 952 fővel nőtt az állástalanok száma novemberhez képest, így a hónap végén 372 409 munkanélkülit tartottak nyilván a munkaügyi központok. A Gazdasági Minisztérium felmérést kezdett arról, hogy van-e összefüggés a minimálbér jelentős emelése és a munkanélküliek számának alakulása között.
Vágólapra másolva!

A Gazdasági Minisztérium csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzott: decemberben 32 100-zal kevesebb állástalant tartottak nyilván, mint 1999 decemberében.

Az ország hét régiója közül valamennyiben csökkent a munkanélküliek száma. A ráta csak az észak-magyarországi régióban nem változott, az összes többi területen csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Az észak-magyarországi régióban, ahol a legmagasabb a munkanélküliség, 2000 decemberében 17,1 százalékos volt a ráta, ugyanúgy, mint egy évvel korábban. A legalacsonyabb - 3,3 százalékos - munkanélküliségi rátát Közép-Magyarországon mérték.

Megyék szerint továbbra is jelentősen eltér az állástalanok aránya: Budapesten 2,6 százalékos, Győr-Moson-Sopron megyében 4 százalékos, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 20,4 százalékos, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig 18,9 százalékos volt a munkanélküliségi ráta decemberben.

Glattfelder Béla, a Gazdasági Minisztérium politikai államtitkára elmondta, hogy a múlt évben átlagosan havonta 390 500 munkanélküli szerepelt a nyilvántartásban, ami mintegy 5 százalékos csökkenést jelent éves összehasonlításban.

Ugyancsak mérséklődött a nyilvántartásba belépők száma január és december között az előző évhez képest. 2000-ben 5,4 százalékkal kevesebb munkanélkülit vettek nyilvántartásba, mint egy évvel korábban. A pályakezdők körében 15 százalékkal volt kevesebb a regisztrációra jelentkezők száma.

Tavaly decemberben a munkáltatók 25 800 álláshelyet jelentettek be, így a korábbi időszakból megmaradt kínálattal együtt 76 953 állásajánlattal rendelkeztek a munkahelyi központok. A hónap során 37 770 állásajánlat szűnt meg betöltéssel vagy visszavonással.

Glattfelder Béla a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a munkaügyi központoknál adatgyűjtést kezdtek arról: szerepet játszott-e a regisztrációra jelentkező munkanélküliek elbocsátásában a jelentős minimálbér-emelés. A jövőben rendszeresen közlik majd a felmérés tapasztalatait.

(MTI)