Nem lesz egy csapásra olcsóbb a lakáshitel<BR/>

Vágólapra másolva!
Felbolydulhat a jelzálogpiac, miután megszűnik az Földhitel és Jelzálogbank (FHB) monopóliuma a lakáscélú jelzáloghitelekhez adott állami kamattámogatásnál. A szerdai kormánydöntés nyomán az OTP Bank mellett a Kereskedelmi és Hitelbank is megvizsgálja egy jelzálogbank alapításának lehetőségét. A hitelek azonban nem lesznek egy csapásra olcsóbbak, mivel a bankok - ha csak a verseny más döntésre nem szorítja őket - a kamatrésüket is növelhetik a megemelkedő támogatással.
Vágólapra másolva!

A lakáscélú jelzáloghitelek nyomán kibocsátott jelzáloglevelekre ezentúl bármely jelzálogbank megkaphatja az állam által 3-ról 4,5 százalékra emelt állami kamattámogatást. A megemelt kamattámogatás nyomán azonban nem lesz az ügyfelek számára azonnal olcsóbb a lakáscélú jelzáloghitel, mivel a Gazdasági Minisztérium (GM) nem módosít a támogatás elszámolásának módszerén. Így a jelzálogbankok elvileg azt is megtehetik, hogy jelenlegi 4,5 százalékos kamatrésüket növelik a 1,5 százalékkal magasabb kamattámogatással, s nem adják oda kisebb kamatokban az ügyfeleknek. Mint Hegedűs Éva helyettes államtitkár a Magyar Hírlap kérdésére elmondta, úgy ítélik meg, hogy a lakáspiacon kibontakozó verseny nem engedi majd meg a bankok számára a kamatrésnövelést.

A kormány keddi döntése a kamatszámítás módszertanát nem változtatta meg, a február elsejétől hatályba lépő új kormányrendelet e tekintetben csak apróbb pontosításokat tartalmaz majd. Hegedűs szerint az új feltételek közepette elgondolkodnak majd a kereskedelmi bankok a jelzáloghitel-intézet alapításáról, de legfeljebb 1-2 új társaság alapítására számít.

A Kereskedelmi és Hitelbanknál szerdán döntöttek arról, hogy megvizsgálják, érdemes-e jelzálogbankot alapítani. A mérleg egyik serpenyőjébe egy jelzálogbank alapításának minimum 3 milliárd forintos tőkekövetelménye és egyéb költségek, a másikba a jelzáloghitelezés piaci lehetőségei kerülnek. Bíró Péter főosztályvezető szerint egy hónapon belül kiderül, vajon továbbra is saját forrásból finanszírozzák-e a lakáshitelezést, vagy fantáziát látnak a jelzáloglevelekben. Miután még nem volt nyilvános jelzáloglevél-kibocsátás, ezért nehéz megjósolni, mikor épül be a jelzáloglevél a lakossági körben ismert értékpapírok sorába. A lakáscélú támogatott jelzáloghitelezés akkor lesz csak igazán versenyképes a drágább kereskedelmi banki lakáskölcsönökkel, ha a hitelnyújtás egyszerűbbé és gyorsabbá válik, amihez viszont szükség lenne a jelzálogbankokról szóló törvény módosítására is.

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója még korábban úgy nyilatkozott, átgondolnák egy jelzálogbank alapítását, ha megszűnne az FHB támogatási monopóliuma. Szerdán a banknál úgy nyilatkoztak, hogy elvégzik a modellszámításokat, majd mérlegelik a lehetőséget. A lakáshitelezésben élre törő Raiffeisen Bank egyelőre nem gondolkodik jelzálogbank alapításán - mondta Felcsuti Péter vezérigazgató. A CIB Banknál és a Magyar Külkereskedelmi Banknál is arra hivatkoztak, hogy a feltételek változásáról tárgyalni kell még a tulajdonosokkal; az Erste Bank sem gondolkozik ebben az irányban - közölte Kisbenedek Péter vezérigazgató.

A piac így is a verseny éleződésére számít, ami a monopóliumától megfosztott Földhitel és Jelzálogbankot sem keseríti el. Zádori János szóvivő szerint "lélektani tehertől" szabadultak meg, s a versenytársakhoz képest így is féléves helyzeti előnyben vannak. A tavalyi év mindenképpen sikeres volt, 10 milliárd forintos hitelkihelyezéssel és a 12 milliárdnyi hitelengedélyezéssel. Az FHB mellett eddig versenyhátrányban levő HVB Jelzálogbank Rt. üdvözölte szerdán az európai normáknak megfelelő szabályozást. Mint Schmidt Katalin vezérigazgató elmondta, a lakáshitelezési termékeket szélesebb lakossági körnek kínálják majd, az első jelzáloglevél kibocsátására pedig várhatóan tavasz végén, nyár elején kerül sor. Az immár állami kamattámogatást élvező kibocsátás mértéke 1-2 milliárd forint körüli lesz.

Papp Emília

(Magyar Hírlap)

Korábban: