<P>Nem okoz agydaganatot a mobiltelefon?</P>

Vágólapra másolva!
Egy amerikai orvoscsoport kutatásai szerint nem okoz agydaganatot a mobiltelefonok használata. A The New England Journal of Medicine című szakfolyóirat csütörtöki számában közzétett tanulmány szerzői azt állítják, hogy kutatásaik eredménye nem igazolja azt az elméletet, miszerint a mobiltelefonok gyakori használata agydaganatot okoz.
Vágólapra másolva!

A kutatók, valamennyien a Nemzeti Rákkutató Intézet (NCI) munkatársai, két felmérést végeztek el mintegy 800 ember bevonásával. A vizsgálatokban részt vevő személyek fele agydaganatban szenvedett, a másik fele egészséges volt.

Az eredményekből kitűnt, hogy egyáltalán nincs bizonyíték arra nézve, miszerint megnő az agydaganat kialakulásának kockázata azoknak a személyeknek a körében, akik naponta hatvan percen át vagy annál is hosszabb ideig használják maroktelefonjukat, illetve legalább öt évig rendszeresen használnak mobiltelefont.

Emellett a megbetegedett személyek esetében nem volt kimutatható olyan összefüggés, miszerint aránytalanul megnőtt volna azoknak a száma, akiknél a daganat a fejnek éppen abban az oldalában fejlődött ki, amellyel a mobiltelefon a leggyakrabban érintkezett - idézett az AFP a tanulmányból.

A kutatók végkövetkeztetéseikben mindazonáltal nyomatékosan aláhúzták: kutatásaik eredményei nem elegendőek ahhoz, hogy értékeljék a kockázatokat azoknak a személyeknek az esetében, akik rendkívül gyakran és nagyon hosszú időn át használnak mobiltelefont.

(MTI)