A pénzügyminiszter ellenőrzi az agrártárca kiadásait

Vágólapra másolva!
A Világgazdaság információi szerint az elfogadott kétéves költségvetés alapján az agrártárca minden egyes kifizetéséhez a pénzügyminiszter ellenjegyzése szükséges. A legnagyobb kormánypárt képviselői ezt azzal indokolják, hogy az elmúlt két évben idő előtt kimerültek az agrártámogatási keretek.
Vágólapra másolva!

A Világgazdaság című lap úgy értesült, hogy idén a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnak (FVM) jogcímenként be kell mutatnia a kormánynak, hogy mire kívánja felhasználni az agrár- és vidékfejlesztési támogatásokat. Korábban a kabinet csak a támogatások odaítélésével kapcsolatos általános irányelveket hagyta jóvá.

Az elfogadott kétéves büdzsé értelmében a támogatások kifizetése a pénzügyminiszter jóváhagyásához kötött, sőt a lap által megkérdezett kormányzati szakértők azt sem tartják kizártnak, hogy az agrárszabályozás ezentúl nem FVM, hanem kormányrendeletek formájában történik.

A világgazdaság által megkérdezett fideszes politikusok az intézkedést azzal indokolták, hogy az agrártárca növekvő költségvetési támogatásának felhasználása átfogó kormányzati ellenőrzést igényel. Mádi László, a parlament költségvetési bizottságának fideszes alelnöke azt reméli az intézkedéstől, hogy ezentúl nem merülnek ki idő előtt az agrártámogatási keretek. A minisztérium idei, 309 milliárdos költségvetési támogatásából 50 milliárd forintot fordítanak tavalyi kötelezettségek kifizetésére.

A lap által megkérdezett kisgazda politikus, Csatári József szerint az intézkedés nem más, mint Torgyán József agrárminiszter "kiskorúsítása".

A Pénzügyminisztérium pénteki tájékoztatása szerint nem történt lényeges változás az agrártámogatások utalási rendjében. Az FVM, a Pénzügyminisztérium és a Külügyminisztérium korábban is együttes rendeletben szabályozta az agrárexport-támogatások feltételeit és mértékét, és ez az eljárás nem változott. Szintén fennmarad a piacra jutási támogatások tekintetében a FVM egyetértési kötelezettsége a Pénzügyminisztériummal. Módosult viszont a termelési és a beruházási támogatások tekintetében a korábbi egyeztetési kötelezettség. Az idén és jövőre az ilyen támogatások feltételeit és mértékét a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a pénzügyminiszterrel egyetértésben szabályozza.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

FVM