Az IMF csökkentette az amerikai növekedési kilátásokat

Vágólapra másolva!
Az IMF szerint az Egyesült Államok gazdasági növekedési üteme idén mintegy 2, 5 százalékos lesz, szemben a korábban ismertetett 3, 2 százalékkal. Az ázsiai országok is megérzik az amerikai hatást, ezért  a térségben csupán 4-6 százalék körüli GDP bővülések várhatóak.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) jelenleg 2,5 százalékos gazdasági növekedést valószínűsít az Egyesült Államoknak 2001-re, a korábban jósolt 3,2 százalék helyett - közölte Horst Köhler, az IMF vezérigazgatója Tokióban sajtóértekezleten.

Mindnyájunkat meglepett az amerikai gazdaság lassulásának üteme az utóbbi hónapokban. Ennek ellenére, mindent egybevetve a jelek továbbra is sima földet érésre vallanak - fűzte hozzá a vezérigazgató.

Köhler igyekezett megnyugtatni az ázsiai gazdaságokat: az amerikai gazdaság lassulása szerinte nem fog az 1997-98-as fizetési válság megismétlődéséhez vezetni Ázsiában.

Az ázsiai gazdaságok persze meg fogják érezni az amerikai hatást, de nem kell pánikba esni, ez inkább alkalom a reformok felgyorsítására, amelyek az utóbbi pár év nagy fellendülése közben háttérbe szorultak - folytatta Köhler. Úgy vélte, hogy a nagy növekedési ütemek - Hongkongban, Dél-Koreában közel kétszámjegyűek vagy ahhoz közeliek - nem tarthatók, idén 4-6 százalék körüli GDP-bővülések várhatók.

A vezérigazgató szerint a jen mostani leértékelődése nem ad okot aggodalomra, és gyakorlatilag kizárhatónak vélte, hogy ennek nyomán Kínában leértékelnék a jüant.

(MTI)