<P>Maradt a brit kamat<BR/></P>

Vágólapra másolva!
Az Európai Központi Bankhoz hasonlóan a brit jegybank sem változtatott csütörtökön irányadó kamatain. A piac némi csalódással fogadta hírt, igaz a font valamelyest erősödött a dollárral szemben.
Vágólapra másolva!

Az amerikai jegybank múlt heti váratlan kamatcsökkentése után az üzleti körök és a szakszervezetek azonnali kamatcsökkentést sürgettek a Bank of Englandtől is, félve, hogy az amerikai gazdaság lassulása a brit gazdaságba is begyűrűzik. Mervyn King, a központi bank alelnöke azonban már a csütörtöki döntés előtt jelezte, hogy az amerikai kamatcsökkentés nem vezet feltétlenül a brit kamatok mérsékléséhez.

Döntésünkben a brit gazdaság állapotát vesszük figyelembe, a kamatokat Nagy-Britannia, és nem pedig az USA számára állapítjuk meg - hangoztatta. King ugyanakkor elismerte, hogy az amerikai gazdaságban észlelt visszaesés hatással lesz Nagy-Britanniára, csökkenteni fogja az exportot. A brit gazdaságban azonban még nem tapasztalhatók a megtorpanás jelei, különösen ami a fogyasztói keresletet illeti.

Keith Barker, a Brit Gyáriparosok Szövetségének fő közgazdásza a csütörtöki döntés után kijelentette: az üzleti körök csalódottak ugyan, de úgy vélik, a pénzpolitikai bizottság akár már februárban megszavazza az általuk szükségesnek tartott kamatcsökkentést.

Az inflációs nyomás kicsi, a pénzromlás üteme tartósan a kormány által kitűzött 2,5 százalék alatt van, ami nem teszi szükségessé a jelenlegi magas kamatot - tette hozzá.

Az elemzők többsége úgy ítéli meg, hogy tavaszra valószínűleg 5,5 százalékra csökken a kamatszint, különösen ha az amerikai gazdaság a további visszaesés jeleit mutatja.

(Magyar Hírlap)