Tavaly novemberben 24, 2 százalékkal nőttek a mezőgazdasági termelői árak

Vágólapra másolva!
A növényi eredetű termékek termelői ára 29, 4 százalékkal, az állat eredetűeké pedig 18, 1 százalékkal volt magasabb az elmúlt évben, 1999 azonos időszakához képest. Jelentősen emelkedett többek közt a morzsolt kukorica, a zöldségfélék valamint a vágósertés árszintje, míg a gyümölcsöké általában csökkent.
Vágólapra másolva!

A mezőgazdasági termelői árak 2000 novemberében 24, 2 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal pénteki gyorsjelentésében.

Novemberben a növényi termékek termelői ára 29, 4, az élő állatoké és állati termékeké pedig 18, 1 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Tavaly októberben a mezőgazdasági termelői árak 32, 2 százalékkal emelkedtek, a növények 44, 6, az élő állatok és állati termékek 18,3 százalékkal drágultak az előző év hasonló időszakához képest. A múlt év novemberében jelentősen emelkedett a morzsolt kukorica, a zöldségfélék, az étkezési burgonya, valamint a vágó sertés árszintje, míg a gyümölcsöké és a hüvelyeseké csökkent.

A mezőgazdasági termelői árak 2000 első tizenegy hónapjában 22,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Ezen belül a növényi termékek esetében 30,5 az élő állatok és állati termékek körében pedig 12 százalékos volt a növekedés.

A gabonafélék ára 50, 3 százalékkal lett magasabb, a morzsolt kukoricáé pedig 61, 9 százalékkal nőtt a bázishoz képest. Egyedül a nyers rizs átlagára csökkent, 5, 4 százalékkal. A vágó állatok közül az előző év azonos időszakához viszonyítva a vágó sertés drágult a legnagyobb mértékben, 21, 1 százalékkal. Az étkezési tyúktojás árszintje 32, 9 százalékkal, a tehéntejé pedig 7, 5 százalékkal növekedett.

(MTI)

Ajánlat:

KSH

Korábban: