<P>A kormány nélkül is megköthető a béralku<BR/></P>

Vágólapra másolva!
Hétfőn minden valószínűség szerint megegyeznek a szakszervezetek és a munkaadók képviselői az idei keresetemelkedések mértékéről. A Magyar Hírlap információi szerint mindkét oldal hajlandó engedni korábbi ajánlatából. A kormány még nem foglalkozott a bértárgyalásokkal - mondta Glattfelder Béla, a Gazdasági Minisztérium politikai államtitkára -, az esetleges eredmény ismeretében dönt arról, csatlakozik-e a megállapodáshoz.
Vágólapra másolva!

A hivatalos nyilatkozatok szerint a szakszervezetek ragaszkodnak a 14-16 százalékos béremeléshez, a munkaadók pedig 9-11 százalékos ajánlattal ülnek másodszor tárgyalóasztalhoz hétfőn délután. Ugyanakkor mindkét fél nyilatkozói érzékeltették, hogy a másik fél rugalmassága esetén készek engedni.

A munkaadók a mihamarabbi megállapodásban érdekeltek, hiszen az éves bérköltségek enélkül nem tervezhetők, ezért tovább nem halasztható a megállapodás - nyilatkozott Dávid Ferenc, a munkaadók tárgyalócsoportjának vezetője. - A béralku nem halasztható februárra - erősítette meg Wittich Tamás, az MSZOSZ alelnöke. A szakszervezetek már a hétfői napon megállapodást szeretnének. Ezt követően pedig a két oldal közösen felkéri a kormányt az Országos Munkaügyi Tanács összehívására, ahol szeretnék elérni, hogy az állam is csatlakozzon a megállapodáshoz.

Glattfelder Béla, a gazdasági tárca politikai államtitkára nem kívánta részletezni, milyen feltételekkel csatlakozna a kormányzat a megállapodáshoz. - Ha megszületik az egyezség a munkaadók és a szakszervezetek között, a kormány annak tartalma alapján, dönt, hogy csatlakozik-e vagy sem - mondta az államtitkár.

Az állami tulajdonú cégeknél végrehajtható béremelések mértékéről még nem döntött a privatizációs szervezet - közölték az ÁPV Rt. sajtóosztályán. Erre várhatóan a hónap végén kerít sort az igazgatóság. A Magyar Hírlap azon kérdését nem kommentálták, hogy a döntésnél figyelembe veszik-e az esetleges megállapodást.

A hétfői tárgyalásokon a béremelés mértéke mellett a szociális partnerek az esetleges évközi bérkorrekció szabályairól is szeretnének megegyezni. Az évközi emelésre akkor kerülhet sor, ha az infláció nem a várakozásoknak megfelelően alakul, vagyis ha a gazdaságkutatók által prognosztizált 8,5 százalékot meghaladja. A szakszervezetek készek elfogadni a munkaadók azon álláspontját, hogy az éves korrekcióra csak akkor kerülhet sor a cégeknél, ha azt a teljesítmény is alátámasztja.

A megállapodásra azért is jó az esély, mert mindkét fél demonstrálni akarja a kormánynak, hogy kész a kompromisszumra, amely a minimálbér-tárgyaláson - a szociális partnerek véleménye szerint - a kormány miatt meghiúsult.

Papp Zsolt

(Magyar Hírlap)