A Gazdasági Minisztérium visszavonta az áramszolgáltatók büntetését

A Gazdasági Minisztérium megsemmisítette a Magyar Energia Hivatal (MEH) azon határozatát, amelyben több áramszolgáltatót - köztük a TITÁSZ Rt.-t és a DÉDÁSZ Rt.-t megbírságolta - értesült a két áramszolgáltató tulajdonosától, az E.ON Hungária Rt-től az MTI hétfőn.

A MEH tavaly ősszel négy áramszolgáltató céget bírságolt meg - indoklása szerint - a villamosenergia-szolgáltatás minőségének romlása miatt. A MEH a DÉDÁSZ Rt.-re 37,5 millió forint, a többi vállalatra, így a TITÁSZ Rt.-re pedig egyenként 50 millió forint bírságot szabott ki.

Az E.ON Hungária Rt. közleménye emlékeztet arra, hogy az E.ON Hungária Rt. kezdettől fogva jogilag tarthatatlannak ítélte a MEH határozatát, ezért fellebbezett a döntés ellen a gazdasági miniszterhez.

A cég közleménye szerint a gazdasági miniszter bírálta, és megalapozatlannak minősítette a TITÁSZ Rt. és a DÉDÁSZ Rt. ellen hozott MEH határozatot, majd visszavonta azt. A miniszter határozatát idézve a közlemény azt írja, hogy a Magyar Energia Hivatal eljárása során egyáltalán nem tett eleget tényállás tisztázási kötelezettségének. A miniszteri intézkedés indoklása szerint a MEH döntése nem tartalmazza kellő részletességgel a jogszabály által megkívánt tartalmi elemeket. Indokolása nem ismerteti a bírság jogszerű kiszabását megalapozó bizonyítási eljárás lefolytatásának körülményeit, illetve az ennek során feltárt tényeket, bizonyítékokat és megállapításokat. Ezen kívül nem tartalmazza a szolgáltatókkal szemben megállapított minőségi előírásokat és kötelezettségeket sem - áll a közleményben.

(MTI)

Ajánlat:

TITÁSZ Rt.

DÉDÁSZ Rt.